Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Värdet på hälsingeskogen ökar: "Det borde innebära möjligheter"

Hälsingefurorna står starka som investering. I vår region har priset för skogen gått upp med över 30 procent under de senaste tio åren.

Annons

Läs även: Tvär vändning om timmerterminalen förvånar skogsbolag: "Har trott att Bränta var avskrivet"

Det är framför allt två mått man talar om när det gäller skogens värde. Det ena är värdet på skogsmarken och den värderingen intresserar allmänheten.

– Det ringer alltid någon och undrar var ligger priserna på skogsmark ligger, säger fastighetsmäklare Christopher Dahlström vid LRF Konsult i Hudiksvall.

Han säger att det är otroligt svårt att säga ett generellt pris på skogsmark.

– Dels har skogen ett stort värde om det är mycket äldre skog på bra mark, medan den får ett mycket lägre värde så fort den är avverkad.

Läs också: Skogsägare fokuserar mer på lönsamhet enligt ny rapport

Därför kan priset på skogsmark variera från fem till 100 000 kronor per hektar. I exempelvis Hudiksvall ligger genomsnittet på 36 000 kronor per hektar.

Värdeökningen är stadig. Det finns flera orsaker till det, utöver att skogen rent fysiskt växer för varje år.

– Jag tror att det dels beror på att det har kommit in nya köpare. Tittar man till exempel på en försäljning vi genomförde i går så var tre av sex intressenter från orten och tre utanför länet. Dessutom är räntan låg, säger Christopher Dahlström.

LRF Konsults nya rapport Skogspriser, ger stöd för iakttagelsen. 38 procent av skogen i landet köps av någon som inte bor i kommunen och trenden är stigande.

Läs även: 50 år sedan flottningen upphörde på Svågan

Det andra måttet är värdet på den avverkade skogen, kubikmeterpriset. Där har det skett en värdeökning med 31 procent i Gävle-Dalaområdet under de senaste tio åren.

Även är värderingen beroende på hur skogen ser ut. För regionen som helhet ligger snittpriset på 405 kronor. För hela riket är skogen aningen lägre värderad.

– 340 har vi i snitt i Hudiksvall. Det är 4,3 procent över fjolåret. När jag började här, 2001, låg priserna runt 160–170 per kubikmeter skog, säger Christopher Dahlström.

Det innebär ett fördubblat värde.

Med facit i hand har skogen varit en bra investering så här långt. Men det kan också leda till problem när värdet stiger. Det blir dyrare att ärva skog.

– Det sker mycket överlåtelser inom familjerna och prisökningen innebär att det blir dyrare för syskon att lösa ut varandra, förklarar Christopher Dahlström.

Det finns också risker med att äga skog.

– Vi har på kort tid haft 3–4 stormar. Äldre skog har högre risk. Om den blåser omkull tappar den fort i virkesvärde. Då finns det också risk för insektsangrepp som kan spridas till äldre skog.

Generellt sett värderas skogen högre ju längre söderut i Sverige man kommer.

– Det borde innebära möjligheter att hitta skogsfastigheter till bra priser här, anser Jonas Gramer vid LRF Konsult i Ljusdal.

Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik