Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Värderar S arbeten efter kön?

Svar till Stig Södergren (25/6).

Jag undrar om det är Stig Södergren själv eller hela socialdemokratins människosyn som avspeglas i Södergrens insändare.

Den största skillnaden mellan städare/städerskor och byggare är den stora könsskillnad som finns i de två skråen. Städning är fortfarande en syssla som i huvudsak kvinnor ägnar sig åt i hemmen. Det är en syssla och ett yrke med låg status och låg lön till skillnad mot byggarbete som oftast utförs av män och därmed har högre status och högre lön.

De flesta snickeriarbeten, liksom målning, tapetsering med mera som utförs i hemmen och därmed berättigar till rot-avdrag är arbeten som jag och min familj – utan speciell utbildning i ämnet – kan utföra själva. Vi väljer dock ofta att leja in en professionell firma som utför arbetet snabbare och med ett lika gott resultat. På samma sätt klarar de flesta i vår familj att – utan speciell utbildning i ämnet – städa hemmet. Vi väljer dock att leja in en professionell firma även för delar av detta arbete. Jag har samma respekt för yrkeskompetensen hos de städare vi anlitar som för individer från andra branscher. Vilket inte Södergren tycks ha.

Flera frågor kvarstår:

Tycker socialdemokratin i sin helhet att det är finare att spika ihop en altan än att rengöra ett hem? I så fall varför? Eller är det helt enkelt ett utslag av bristande genuskompetens inom partiet? Varför kan inte sysselsättningsstimulerande åtgärder sättas in i branscher som är kvinnligt könsmärkta?

Jag kan rekommendera studier i ämnet genuskunskap – flera framgångsrika företag i Hudiksvall ägnar stor kraft att fördjupa sig i den forskning, som finns och att själva delta i forskningsarbetet genom projekt inom ramen för Fiber Optic Valley.

Stina Jonsson

väljare som inte ännu bestämt sig

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel