Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Värdera vårt friskvårdsarbete

Medborgarna i vårt län har inte kunnat undgå att lägga märke till den turbulens och skakighet som råder inom landstinget i vårt län.

Annons

Inom PRO-distriktet hoppas vi att den nya majoriteten ska ha kraft nog att få landstingsskutan på rätt köl igen. Beredda att aktivt deltaga i det svåra men nödvändiga arbete som krävs för att klara av uppgiften, är länets pensionärsorganisationer, som sedan årtionden bedriver friskvårdsarbete av alla de slag i varenda vrå av vårt län.

Ett brett utbud tillfredsställer alla möjliga intressen. Inom PRO sysslar vi bland annat med dans i olika former, gymnastik i vått och torrt, boule, orientering, golf, stavgång, hjärngympa i form av vår populära årliga veteranvetartävling. Ja, listan skulle kunna göras mycket längre. Varje år utbildar vi inom vår organisation ett 50-tal nya friskvårdsledare.

För denna verksamhet får vi bidrag från vårt landsting. Och det är här man plockar fram handsågen. Bidraget i alla andra landsting, förutom ett, ligger betydligt högre per medlem och år än det som utbetalas i vårt landsting – här får PRO 12:84 kronor medan PRO Dalarna får ut 19:04 kronor. Det är bara Filippa Reinfeldts Stockholm som betalar ut ett lägre per capita-bidrag per år än landstinget i Gävleborg.

Jämförelsen med Dalarna är relevant, eftersom vi bedriver i stort sett samma typ av aktiviteter och av ungefär samma omfattning. Medan PRO Dalarna sedan några år fått 425 000 kronor i årligt anslag, har PRO Gävleborg fått nöja sig med drygt hälften. I år dessutom sänkt till 224 000 kronor. Därutöver fick PRO Dalarna extra anslag som täckte alla kostnader för en länsomfattande kampanj om diabetes 2, medan vi fick blankt nej till vändande post.

I Dalarnas landsting har man insett den stora besparing på äldrevårdens område, som blir följden av pensionärsorganisationernas breda och frivilliga arbete med friskvård av alla de slag bland länets pensionärer.

Vi har full förståelse för att landstinget i Gävleborg i dessa kärva tider vänder på varje krona. Men att undvika att satsa någorlunda i nivå med andra landsting när det gäller bidraget till länets pensionärsorganisationer är som att skjuta sig själv i foten.

Eller som landstingsrådet i Dalarna sa på PRO Dalarnas årsmöte i april i år: "Det årliga landstingsbidraget till pensionärsorganisationerna ger sjufalt igen – i form av en friskare och mer alert äldrebefolkning. Detta i sin tur minskar påtagligt sjukvårdskostnaderna i Dalarna."

Den insikten saknas tyvärr hos våra landstingsråd. Våra beskedliga bidrag betalas inte ut med glädje, utan mera av "härtill äro vi nödda och tvungna".

Sorgligt är bara förnamnet. Men våra röster vill ni ha nästa år!

Axel Andersson

distriktsordförande

PRO Gävleborg

Gösta Stenegren

ordförande

hälso- och friskvårdsrådet

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel