Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vården missade Oscars hjärtfel – IVO lämnar ingen kritik

Trots tre ultraljudsundersökningar upptäcktes inte Oscars hjärtsjukdom av Hudiksvalls sjukhus. Nu har Inspektionen för vård och omsorg (IVO) utrett ärendet – och kommit fram till att sjukhuset inte har gjort något fel.

Oscar föddes med den allvarliga hjärtsjukdomen hypoplastiskt vänsterkammarsyndrom (HLHS) i juli förra året på Hudiksvalls sjukhus. Efter att hans föräldrar larmat personalen upptäckte de ett blåsljud i hjärtat och han flyttades akut till neonatalavdelningen. Därefter flögs han till Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg med helikopter.

Läs mer: Vården missade det dödliga hjärtfelet – Oscar blev bara fyra månader gammal

Oscar opererades på sjukhuset i Göteborg, men trots det kunde hans liv inte räddas. I november gick Oscar bort.

Oscars pappa Erik rekommenderades att anmäla händelsen till IVO efter att han varit i kontakt med patientnämnden i Gävleborg.

– Det går inte att säga något om den vård Oscar fick under den här tiden, den var bra, men det är svårt att förstå hur de inte kunde se ett så allvarligt hjärtfel när vid gjorde ultraljud i vecka 19, 25 och 40, sa Erik till helahalsingland.se i januari.

Nu har IVO utrett ärendet. Myndigheten skriver i beslutet att den ultraljudskontroll som genomförs under tidig graviditet innebär en osäkerhet vad gäller fosterdiagnostik. Därför kan inte någon kritik riktas mot vårdgivaren.

Fotnot. Oscar, Alice, Erik och Maria har egentligen andra namn. Familjen vill av privata skäl vara anonym.