Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vården missade det dödliga hjärtfelet – Oscar blev bara fyra månader gammal

Under sin korta tid i livet kämpade Oscar mot en svår medfödd hjärtsjukdom. Trots tre ultraljudsundersökningar före förlossningen, upptäcktes inte sjukdomen av Hudiksvalls sjukhus.
Nu har hans föräldrar anmält sjukhuset till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

Oscar föddes med hypoplastiskt vänsterkammarsyndrom (HLHS), en allvarlig hjärtsjukdom som innebär att vänster hjärtkammare är outvecklad. Det orsakar inget bekymmer för foster, men så snart barnet föds blir det farligt. Varje år föds 25–30 barn med det hjärtfelet i Sverige.

Föräldrarna Maria och Erik sitter vid köksbordet i sitt hem. De berättar samlat om det som har hänt.

I juli kom Oscar till världen på förlossningen på Hudiksvalls sjukhus. Syrehalten i hans blod mättes och det visade sig att den var något lägre än den borde, något som tydde på att han hade problem med hjärtat. Maria tyckte att det var märkligt att hennes son inte skrek något och att han inte ville ta bröstet.

– Jag blev orolig, han var seg och långsam, säger Maria.

Hon och Erik larmade personalen och en läkare upptäckte att han hade ett kraftigt blåsljud i hjärtat. Oscar flyttades akut till neonatalavdelningen, där nyfödda som får en tuff start vårdas. I samråd med en specialistläkare på Akademiska sjukhuset i Uppsala bestämde läkarna i Hudiksvall att Oscar skulle flygas med helikopter till Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, som är ledande i landet på att vårda hjärtsjuka barn.

– Under tiden fick han mediciner, det handlade om att försöka rädda timmar, säger Erik.

Läs mer: Bollnäsföräldrar anmäler Hudiksvalls sjukhus – missade båda barnens hjärtfel

Läkarna i Göteborg konstaterade att Oscar lider av HLHS och att han behövde genomgå tre stora hjärtoperationer. Den första genomfördes redan en vecka efter att han fötts.

Det som förbryllar Maria och Erik är att Hudiksvalls sjukhus inte upptäckt hjärtfelet, trots tre ultraljudsundersökningar. Maria hade tidigare genomgått en svår förlossning med Oscars storasyster Alice. Även om Oscar inte förlöstes genom ett planerat kejsarsnitt, var det ursprungligen tanken och därför hade Maria och Erik varit extra noga med att planera för förlossningen.

De ställde frågan till läkarna i Göteborg hur det kunde komma sig att kollegorna i Hudiksvall inte upptäckt felet.

– De svarade att det är svårt för läkare på ett litet sjukhus som det i Hudiksvall att göra det, säger Erik.

Oscar genomgick ytterligare en operation innan han gick bort i mitten av november efter att ha fått en blodpropp i den shunt som sattes in vid den första operationen.

– Det var det värsta som kunde hända för då kan läkarna inte göra något åt proppen förrän det är försent, säger Erik.

Läs mer: Många hälsingar dör av hjärtinfarkt

Under tiden familjen bodde i Göteborg för att kunna ta hand om Oscar blev Alice dålig. Hon undersöktes av en läkare som hörde blåsljud från hjärtat. Han genomförde en ultraljudsundersökning och slog fast att även hon led av en svår hjärtsjukdom, ventrikelseptumdefekt (VSD), ett hål i skiljeväggen mellan de två nedre kammarna i hjärtat som kan leda till minskad syresättning av blodet och svårigheter att andas. Felet är inte akut, men Maria och Erik är förundrade över att varken Hudiksvalls sjukhus eller barnavårdscentralen upptäckt felet tidigare.

– I efterhand har vi tänkt på att hon blev ansträngd av att äta när hon var mindre, hon svettades mycket. Hade vi vetat det hade vi kunnat förbereda oss för att Oscar skulle få fel på hjärtat. Föds det första barnet med ett hjärtfel ökar sannolikheten för att syskonet får det med hundra procent, säger Maria.

– Hade vi vetat det hade vi haft rätt till en specialistultraljudsundersökning i Göteborg under graviditeten med Oscar. Det vi nu gått igenom hade kanske kunnat bli mindre psykiskt påfrestande, säger Erik.

Läs mer: Fler barn med hjärtfel upptäcks

När han kontaktade patientnämnden i Gävleborg blev han rekommenderat att anmäla händelsen till IVO.

– Det går inte att säga något om den vård Oscar fick under den här tiden, den var bra, men det är svårt att förstå hur de inte kunde se ett så allvarligt hjärtfel när vid gjorde ultraljud i vecka 19, 25 och 40, säger Erik.

Fotnot. Oscar, Alice, Maria och Erik har egentligen andra namn. Familjen vill av privata skäl vara anonym.

Läs mer: "Mina föräldrar borde få ett pris"

Läs mer: Sjukvård och forskning kan göra mer

Äntligen! Nu finns Helahälsingland som app. Ladda ner här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik