Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vården bättre på att upptäcka kol

Gävleborgs hälsocentraler blir allt bättre på att upptäcka och behandla lungsjukdomen kol.

Annons

Kroniskt obstruktiv lungsjukdom, eller kol som den också kallas, kan orsakas av exempelvis rökning, luftföroreningar eller lunginfektioner. För den som drabbas innebär det bland annat andningsbesvär, ständig hosta och försämrad kondition. I länet lider uppskattningsvis 15 000-20 000 personer av kol och de flesta av dem har inte ens fått en diagnos.

– Det är svårt att säga exakt hur många det är som har sjukdomen. Många går runt med den utan att känna till det. Man brukar räkna med att ungefär 8 procent av alla svenskar som är äldre än 40 år lider av kol, säger Karin Lisspers, forskare och distriktsläkare på Gagnefs hälsocentral i Dalarna.

Hon har undersökt hur primärvården i Mellansverige arbetar med patienter som har sjukdomen. Det är först de sista 10-15 åren som sjukvården har blivit medveten om att kol finns. Därför har vården också haft svårt att upptäcka och behandla sjukdomen.

– Under de senaste åren har jag märkt att både sjukvården och allmänheten allt bättre känner till vad kol är. Patienterna har även själva börjat föreslå för sina läkare att det är just den sjukdomen de lider av, säger Karin Lisspers.

När hon för sju år sedan synade vården visade det sig att 7 procent av hälsocentralerna inte hade den utrustning de behövde för att kunna ställa diagnosen kol och att bara hälften av dem erbjöd patienter rökslutarstöd. I dag har nästan alla hälsocentraler apparater för att kunna mäta lungkapaciteten hos patienter och fyra av fem erbjuder hjälp till dem som vill sluta röka.

Mer läsning

Annons