Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Värdefulla tips för svampletandet

Det är lätt hänt att man går vilse i svampskogen. Men med lite knep och några bra tips kommer man långt i försöken att hitta ätliga svampar i skogen.

– Det viktigaste att komma ihåg är att aldrig plocka vita svampar med vita skivor. Och att aldrig plocka bruna svampar med bruna skivor, säger Maj Johansson.

På söndagen delade hon med sig av sina svampkunskaper på Ersk-Matsgården utanför Hassela. Traditionsenligt bjöd Ersk-Matsgården och Naturskyddsföreningen i Nordanstig in till en svampdag. Drygt 20 olika svampsorter, både ätliga och giftiga, lades upp på ett av långborden i rummet. Och sedan fick besökarna känna, lukta och jämföra svamparna med varandra.

– Man ska aldrig tillaga en svamp om man är osäker på vilken sort den är. Även en giftig svamp kan vara god att äta, så det går inte att avgöra på smaken, säger Maj Johansson.

Hon tycker att det är bäst för svampnybörjaren att lära sig ett par grundsvampar. De svamparna kan man sedan blanda tillsammans i soppor och stuvningar.

– Jag tycker att man kan lära sig en svamp per år. Så att man blir helt säker på den när man plockar den, säger hon.

Hon ger exempel på Sandstopp, Blekt taggsvamp och Trattkantareller som bra svampar att börja lära sig känna igen. Och de gula kantarellerna känner de allra flesta igen.

– Man kan gärna gå med någon som kan mycket om svamp, det är väldigt värdefullt om man har den möjligheten. Annars kan man ta hjälp av en svampbok, säger Maj Johansson.