Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vårdchefen om Mariannes väntan: "Så här ska det inte vara"

Sjuka äldre ska inte behöva vänta i 19 timmar på besked och vård. Det slår primärvårdens chef Roger O Nilsson fast. Nu hoppas han att Marianne och hennes anhöriga hör av sig – så att de kan gå igenom hennes fall grundligt.

Svårt sjuka Marianne, 89, från Söderhamn fick vänta i 19 timmar på att få en vårdplats.

Efter det tuffa dygnet för Marianne är hennes anhöriga kritiska till hur vården fungerar. Hennes svärson Björn Eriksson anklagar Region Gävleborg för systemfel, där undermåliga resurser riskerar patienternas säkerhet.

Läs om Mariannes långa väntan på akuten: "Det var ett mardrömsdygn"

Roger O Nilsson, Region Gävleborgs chef för division primärvård samt medicin-psykiatri, kan inte uttala sig i det specifika fallet.

Han anser dock att det generellt inte ska behöva gå till på det sätt som Marianne och hennes anhöriga upplevt det.

– Det är oerhört beklagligt att det här skett och hoppas att det rapporteras in som en avvikelse, säger han.

Enligt honom kan familjens väntan bero på flera olika saker, till exempel hög belastning på olika vårdenheter.

– Vi måste göra prioriteringar mellan akut sjuka och inte. Vad som ligger bakom i just det här fallet vet inte jag. Men det är aldrig bra att det blir så här. Vi ska kunna ge besked och vård snabbare, säger Roger O Nilsson.

Läs även insändaren från en besviken mamma: "En vårdnatt jag helst glömmer"

Utan att veta detaljerna i fallet tycker han att det låter anmärkningsvärt. Han hoppas att Marianne och hennes anhöriga hör av sig till sjukhuset, så att de kan titta närmare på fallet.

– Vi tar väldigt allvarligt på det här. Till och från händer det att patienter hamnar mellan stolarna. Det vi kan göra är att lära oss utav misstagen, säger Roger O Nilsson.

Kan du lova på stående fot att ni kollar närmare på fallet?

– Det kan jag göra, utan problem. Men det bygger på att anhöriga hör av sig till berörd enhet eller till mig. Det är inte okej att det blir sådana här väntetider. Det beklagar jag, säger Roger O Nilsson.

Läs också: Kom in med buksmärtor – avled efter 16 timmar på akuten