Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vardagshjälte som räddade liv

Ibland får människor utmärkelser och stipendier för att de räddat andra människor från att drunkna. Denna person är värd något liknande eftersom han kanske räddade livet på vår bekant.

En onsdagsnatt för ett par veckor sedan blev en bekant till oss utsatt för ett brutalt överfall i järnvägstunneln i Bollnäs. Killen, som är i 20-årsåldern, var på hemväg från Tranan, när han blev överfallen och nedslagen av två helt främmande killar.

Som väl var dök ytterligare en ung man upp och hjälpte honom och försvarade honom, men denne unge man fick mycket stryk och bland annat hoppade förövarna på hans huvud. Tidningen Ljusnan skrev om händelsen dagen efter.

Det finns dock en detalj i denna hemska historia som bör uppmärksammas. Den kille som gick in och försökte bryta misshandeln kommer ursprungligen från Somalia.

Denne somalier får en natt i slutet av juli se hur två svenskar misshandlar en annan svensk. Han går utan att tveka in och försöker förhindra misshandeln. Vi pratar ibland om hjältar och om vardagshjältar. Han är värd all uppskattning som vi överhuvudtaget kan uppbringa. Han kommer från ett land där människor misshandlas till döds varje dag.

Han kanske har ett antal i sin familj som dött i det meningslösa krig som sargar Somalia. Ändå går han in och försöker förvara vår försvarslöse bekant. Han blir svårt misshandlad och kommer säkert att få men av denna mörka natt. Men han är värd stor uppmärksamhet.

Ibland får människor utmärkelser och stipendier för att de räddat andra människor från att drunkna. Denna person är värd något liknande eftersom han kanske räddade livet på vår bekant. Och blev svårt skadad själv. Civilkurage finns ett ord att ta till. Skönt att det finns så många fina ungdomar i Bollnäs att lyfta fram.

Bertil Lundquist

friidrottstränare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel