Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vardagen efter prinsessbröllopet

/

God morgon Ljusdal! Nu när det kungliga bröllopet är avklarat får återigen så kallade riktiga nyheter plats i riksmedierna igen.

Annons

Just nu finns det några långkörare på listan, typ oljekatastrofen i utanför USA:s södra kust och blockaden av Gaza. Uppstickare den här veckan är en eventuell svensk anknytning till påstådda folkrättsbrott i Sudan, där utrikesminister Carl Bildt hamnat i blåsväder, samt ett avslöjande om att danska grisars foder innehåller grisblod och grisfett.

Fyra så kallade riktiga nyheter i såväl Sverige som i andra delar av världen.

Lokalt har inte bröllopet påverkat nyhetsrapporteringen nämnvärt. Lokaltidningarna har sett ut ungefär som de brukar, vilket de ska. Det är viktigt att inte lokal media rycks med i någon slags allmänt rus när det seglar upp stora internationella, eller nationella, nyheter. Uppgiften är att bevaka det lokala och det oavsett vad som händer utanför bevakningsområdet. Just den lokala prägeln är ryggraden i lokalt media.

Men man kan skönja ett hot mot den lokala nyhetsbevakningen i Sverige. De få och stora tidningshusen vill gärna tro att vi önskar oss regionaltidningar i stället för lokaltidningar – vilket inte stämmer med läsarnas behov. Tittar vi i tidningshusens plånböcker är det säkert rätt på kort sikt men i ett längre perspektiv är det förmodligen början till slutet för möjligheten att kunna ta betalt för lokala nyheter.

Stora, icke lokala nyheter, kan vi få stoppade i halsen dygnet runt om vi vill. Internet, TV, radio och rikstidningar punktmarkerar allt av vikt. Men den lokala nyhetsbevakningen utförs av ett fåtal lokalt stationerade journalister. Nyheterna sprids lokalt via tidning och webben samt i vissa fall också via länsradio och TV.

De flesta av oss är mer eller mindre helt ointresserade av vad som händer i Hudiksvalls fullmäktige när vi ska läsa lokal morgontidning. Men vi kan med förtjusning slicka i oss en artikel i SvD om hur landet ligger i den amerikanska senaten. Varför? Ja, säg det.

Detta gäller de så kallade vardagsnyheterna. När det blir katastrof är det tvärtom. Då är det ofta den geografiska närheten som avgör vårt engagemang. En översvämmad by i södra Kina med ett par hundra döda sveper förbi morgonfikat mer eller mindre känslobefriat. En liknande katastrof utanför Sundsvall skulle chocka oss. Ja till och med om det hände så långt borta som i södra Danmark skulle vi få en lightchock. Tyvärr, för tidningshusen, är den mest lönsamma nyhetsbevakningen på sikt den ointressantaste.

I Ljusdal vill vi ha Ljusdalsnyheter, med undantag för några axplock från grannarna och några stänk riks- och utrikesnyheter. Men det är fortfarande viktigare för en lokaltidning i Ljusdal att rapportera om dåligt dricksvatten i Lettsbo för 44 bofasta hushåll än att rapportera om den totala avsaknaden av vatten i halva Afrika eller en vattenläcka i Ockelbo.

Personligen tror jag att ett brett utbud (politik, familje, sport, samhälle och kultur) av lokala nyheter kommer att bli hårdvaluta i dessa cybertider, när vi kan lapa i oss nyheter från hela världen dygnet runt året runt, förutsatt att vi även i framtiden är beredda att betala för de förhållandevis dyra lokala nyheterna som är producerade endast för oss i Ljusdals kommun.

Trevlig midsommar!

Mikael Sagström

Företagare, journalist, Järvsö

Mer läsning

Annons