Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vårdades för självmordsförsök – tog sitt liv

En man i 50-åldern begick självmord på Hudiksvalls sjukhus efter att han kommit in för ett misslyckat självmordsförsök.

Mannen hade vårdats för utmattningsdepression och beroendeproblem vid en sluten psykiatrisk avdelning. Vid ett uppföljningsbesök uppfattades han som grubblande och med dålig insikt om sina beroendeproblem.

Några dagar senare försökte han ta sitt liv och hamnade på en kirurgavdelning där skadorna togs om hand. Han skulle under dagen flyttas över till slutenpsyk, men hann före det ta sitt liv

– Trots stöd räckte vi inte till och underskattade hans självmordsbenägenhet. Vi har tyvärr misslyckats med vår sista bedömning. Nu får Socialstyrelsen granska vad vi kunde ha gjort annorlunda för att förhindra självmordet, säger chefsläkare Eva Eriksson-Gordon.

Psykiatrin gör nu en lex Maria-anmälan kring händelsen och även en kring en annan patient i 50-årsåldern som tog sitt liv i våras.

Han hade haft kontakt med psykiatrin under 80-talet och den kontakten återupptogs i höstas. Under våren verkade det som om mannen mådde bättre, hade framtidsplaner och ville börja arbeta heltid. Ändå tog ha sitt liv.

– Självmordet var mycket svårt att förutse. Allt pekade på att behandlingen fick mannen att må bättre, säger Eva Eriksson-Gordon.