Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Varannan hälsocentral behövs inte"

En färsk rapport från Konkurrensverket visar att det finns betydligt fler hälsocentraler i Gävleborg än vad som egentligen behövs. Men det beror inte bara på den nya möjligheten för privata hälsocentraler att etablera sig var de vill.

Det har gått två år sedan landstinget enligt lag blev skyldigt att godkänna alla nya hälsocentraler som uppfyllde vissa krav. Medborgarna ska ha rätt att välja vilken hälsocentral de vill gå till.

Konkurrensverket har nu undersökt om reformen lett till den konkurrens som var målet.

En enkätundersökning tyder på att vårdvalet (som i Gävleborg kallas hälsovalet) varit mer lyckat i Gävleborg än i andra län.

I nästan alla landsting har antalet vård/hälsocentraler ökat sedan vårdvalet infördes. Enligt rapporten har det tillkommit fyra hälsocentraler i Gävleborg och antalet har ökat från 38 till 42. Siffrorna är emellertid hämtade från oktober 2011 och privata Söderhamnsfjärdens HC startade först månaden därpå.

I stort sett alla nya vård/hälsocentraler i landet har startats i storstäder eller tätorter. Bara en enda har startats i ett glesbygdsområde.

I rapporten finns en analys av behovet av vårdcentraler i olika områden. Enligt den finns det i Gävleborg 19 hälsocentraler för mycket i områden där det är tätt mellan hälsocentralerna. I områden med glest mellan hälsocentralerna skulle det behövas ytterligare två hälsocentraler.

Analysen bygger bara på var människor bor och hur vägnätet ser ut.

– Det finns mycket annat som kan påverka behoven, säger Berit Fredricsson, chef för landstingets hälsovalskontor som ska garantera samma villkor för landstingets och de privata hälsocentralerna.

Oppositionsrådet Patrik Stenvard (M) är en varm förespråkare för fri etableringsrätt för hälsocentraler. Han tycker att fem nya hälsocentraler under två år är ett bra resultat av hälsovalet.

– Framför allt har de kommit på mindre orter som Alfta och i Söderhamn, där vi inte trodde att det skulle ske.