Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vår vän Montazar måste börja om – igen

Montazar är 15 år. Tonåren ska vara de roligaste och mest händelserika åren. Men precis när han anpassat sig till sitt nya hem, sin nya skola och sina nya kompisar måste han flytta, skriver klass 08E på Läroverket i Hudiksvall.

Annons

Våran nära vän och den person som stärkt alla band i våran klass kommer nu att tvingas flytta 866 kilometer ifrån oss efter knappt tre månader i Hudiksvall. Det här är inte okej!

Han är en helt vanlig pojke som kom till Sverige 2015. Men hans resa hit har varit mycket längre än vad du kan föreställa dig. I princip hela Montazars uppväxt har bestått av ett ständigt resande. Totalt har han under 15 år bott i 7 olika länder, samt 5 olika städer endast i Sverige. Under sina tre år i Sverige har han gått i tre olika skolor, och ska nu efter tre månader på Läroverket bege sig till sin fjärde skola i Skåne. Nu ställer vi er frågan, är detta ständiga resande normalt eller ens bra för psyket för en 15-åring? Nej. Svaret är ett rakt nej på den frågan. Många i våran ålder har aldrig ens varit utomlands.

Människor som flyr krig har en enda önskan: Att få hamna på ett säkert ställe och bygga upp sitt nya liv och försöka glömma det dom en gång varit tvungna att fly från. Man kan inte engagera sig i alla hemskheter som finns i världen idag, men vi ska bry oss och vi ska engagera oss i det som står oss närmast. Men istället väljer Migrationsverket att stänga alla lägenheter för asylsökande i Hälsingland, för det är ekonomiskt.

Här har vi problemet. Människors önskan kan inte slå in så länge vi tänker "ekonomiskt". Vi behandlar dessa människor som luft. Är det någon som stannat upp och tänkt på vad de går igenom? Dessa människor kommer aldrig att kunna skapa en tillvaro och ett nytt liv för de får alltid börja om.

Montazar är 15 år. Tonåren ska vara de roligaste och mest händelserika åren. Här ska alla dina känslor blandas ihop och du ska lära känna dig själv och vem du kommer att bli. Det är här du ska utvecklas och skapa de bästa minnena med dina vänner. Du ska misslyckas, lyckas, börja om och kämpa. Asylsökande som våran klasskamrat hinner inte integrera sig i samhället. Hans utbildning blir en stor, trasslig garnboll eftersom varje skola har sitt egna sätt att lära ut och är på olika ställen i läroplanen. Och precis när han anpassat sig till sitt nya hem, sin nya skola och sina nya kompisar måste han flytta.

Vi vill inget annat än att ha kvar våran vän. Han har gett oss så mycket, allt från ett riktigt gapskratt till hur man löser olika ekvationer. Han har gett oss en insikt av hur många människors liv har och ser ut, att vi som i-land klagar på dåligt wi-fi medan hans familj sätter sina liv på spel när dom varit tvungna att åka i en liten båt över Medelhavet för att ta sig hit. Ingen kan någonsin förstå vad han har offrat och sett för att ta sig hit, till säkra Sverige.

Vi som i-land, vi som kan ge dem ett helt nytt liv, ska inte bara bolla runt dom senare till olika platser i Sverige! Vi kan lösa det på ett helt annat sätt, och behandla människor som Montazars familj med mer respekt.

Vi hoppas att du kommer ha det bra dit du nu ska. Vi kommer aldrig att glömma dig!

Läroverket, 08E

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel