Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Var tredje person använder kondom

Var tredje svensk använder vanligtvis kondom vid samlag, något fler än tidigare år. RFSU:s undersökning Kådiskollen visar att svenskar har blivit lite bättre på att använda kondom och fler vågar föreslå kondom vid samlag.

Kådiskollen som RFSU genomfört i de nordiska länderna visar att svenskarna kan bli bättre på att använda kondom vid samlag med en ny partner.

– Jag tycker att unga har blivit duktigare och tar mer ansvar nu än tidigare, säger Eva Larson som arbetar som undersköterska på ungdomsmottagningen i Hudiksvall.

Det syns även i statistiken från RFSU:s undersökning. 12 procent uppger att de inte använder något skydd alls. Det kan jämföras med 2009 när 30 procent uppgav att de inte använde något skydd.

I undersökningen som genomfördes 2009 svarade 43 procent av svenskarna att de vanligtvis använder kondom. 2010 var det 24 procent som gav samma svar och i år syns en svag uppgång till 31 procent. Bland de unga mellan 20 och 35 år är kondom tillsammans med p-piller den vanligaste preventivmetoden. 31 procent av svenskarna i undersökningen har svarat att de använder p-piller, minipiller, p-stav eller p-ring som vanligaste preventivmedlet.

Vanligaste anledningen till att använda kondom är att slippa oönskade graviditeter, 74 procent svarade i undersökningen att det var den största anledningen. 58 procent svarade att de använder kondom för att slippa könssjukdomar.

– Det är väldigt många som kommer hit för att testa sig för klamydia. Man är mer rädd om sig själv och vill kontrollera sig. Vi talar om att om man använder kondom så mår man också bättre efter samlaget när man slipper oroa sig, säger Eva Larson.