Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Var tredje industrijobb har försvunnit från länet

Den tekniska och ekonomiska utvecklingen är obarmhärtig mot ett gammalt industrilän. På 20 år har en tredjedel av fabriksjobben i Gävleborg försvunnit.

Tillverkningsindustrin har länge varit en viktig arbetsmarknad i länet, viktigare än för landet i sin helhet. I dag jobbar nära var femte gävleborgare inom industrin, i riket är det inte ens var sjätte. Ändå är länets fabriksanställda 9000 färre än för 20 år sedan.

Lars Magnusson är professor i ekonomisk historia vid Uppsala universitet och forskar om arbetslivets utveckling i Sverige.

– Det här är en trend som pågår i hela västvärlden. Själva produktionen flyttas till andra länder, framför allt till Asien och Östeuropa, säger Lars Magnusson.

Han förklarar att företagen alltid har letat efter den billigaste platsen att tillverka sina produkter och svenska industrijobb har flyttats utomlands i ett halvt sekel.

– Egentligen är det här en process som pågått sedan 1970-talet. Sverige bygger upp sin industri snabbt efter andra världskriget och når sin kulmen 1965, sedan dess har industrijobben bara blivit färre. I slutet av 1970-talet hade vi en stor kris i Sverige och då försvann många jobb, i början av 1990-talet kom nästa smäll och då förlorade vi uppemot en halv miljon arbeten inom industrin som vi inte kommer att få tillbaka, säger Lars Magnusson.

Bitte Lyrén är arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen i länet och hon berättar om industrins minskande betydelse som arbetsgivare.

– Gävleborg är ett industrilän och industrin har haft och kommer förmodligen ha en stor betydelse för arbetsmarknaden framöver. Men de tusentals jobb som har försvunnit, inte minst nu under finanskrisen, kommer inte tillbaka. För att vi skulle få nya industrijobb skulle någon nytt stor arbetsgivare behöva etablera sig här, och det lär ju inte hända, säger Bitte Lyrén.

Hon förklarar hur det kommer sig att industrijobben blivit allt färre.

– Dels blir företagen allt effektivare och om teknikutvecklingen fortsätter som den gör kommer arbetstillfällena bli färre. Det är inte så att industrierna inte ersättningsanställer personal, men de ersätter inte alla. Om fyra går i pension, ersätts en av dem, säger Bitte Lyrén.

Men Lars Bengtsson, professor i industriell ekonomi på Högskolan i Gävle, understryker att det finns viktiga förändringar i arbetsmarknaden som inte syns i statistiken.

– Det är klart att industrijobb har försvunnit, men den utvecklingen är inte så dramatisk som det ser ut i statistiken. Många av de jobb som har "försvunnit" har flyttats till externa företag som sköter it-tjänster och liknande, säger Lars Bengtsson.

Mycket av den arbetsmarknad som växer fram inom den privata tjänstesektorn är egentligen gamla industrijobb som omvandlats till något annat, menar han.

– De jobben hör fortfarande samman med industrin, det är viktigt att komma ihåg att de här privata tjänsteföretagen är beroende av att industrin finns, de är egentligen bara två olika sidor av samma mynt, säger Lars Bengtsson.