Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Var tredje elev inte behörig till sitt förstahandsval på Bromangymnasiet

De preliminära antagningsbeskeden visar att var tredje niondeklassare inte är behörig till sitt förstahandsval på Bromangymnasiet.

Det är 455 niondeklassare som har sökt till ett program på Bromangymnasiet som sitt förstahandsval. Men en tredjedel av eleverna är inte behöriga till det program de allra helst vill läsa.

- Vi får invänta omvalsperioden i maj för att säkert se hur det blir. Men hälften av de som är obehöriga brukar bli behöriga till omvalet. Jag är absolut inte orolig, säger Bitte Åström som är en av rektorerna på Bromangymnasiet.

Läs mer: Pojkar och flickor väljer allt mer olika till gymnasiet.

Elisabet Bäckström är Hudiksvalls grundskolechef.

– Vi har en annan situation idag med många nyanlända i den här åldersgruppen som bara varit här en kort tid och det påverkar, säger Elisabet Bäckström som berättar att de arbetar med att kartlägga elevernas kunskaper och sätter därefter in individuellt stöd.

Störst andel obehöriga sökande har fordonsprogrammet. 20 av de 29 eleverna som har sökt programmet i första hand är obehöriga.

Även vård- och omsorgsprogrammet har en hög andel obehöriga förstahandssökande, nästan 60 procent av de 24 sökande är obehöriga.

Drygt hälften av de förstahandssökande till handelsprogrammet är obehöriga. Och till hotell- och turismprogrammet är drygt 40 procent av de förstahandssökande obehöriga.

Läs mer: Bättre genomsnittsbetyg i Bergsjö skola.

Det är flera av programmen på Bromangymnasiet som inte har fyllt sina platser efter det första antagningsbeskedet. På industriprogrammet är det bara sex elever som preliminärt har blivit antagna och 18 platser är lediga. Och det beror inte i första hand på obehöriga sökande utan att det är få som valt programmet, bara nio elever hade industriprogrammet som sitt första val.

- Det är jättetråkigt att så få har sökt. Det där varierar, ifjol hade vi bra söksiffror. Men industriprogrammet har haft många besök så jag tror att fler kommer att söka programmet i omvalet, säger Bitte Åström.

I höstas togs beslutet att starta ett nytt program på Bromangymnasiet, ett naturbruksprogram med djurinriktning.

Läs mer: Broman vill starta djurutbildning för att locka tillbaka elever.

Sju niondeklassare valde programmet som sitt första val och nu har programmet sex platser kvar att fylla.

- Det bestämdes väldigt sent att vi skulle ha programmet och eftersom det är ett nytt program är det svårt att säga något om siffrorna innan omvalsperioden, säger Bitte Åström.

Få sökande hade även restaurang- och livsmedelsprogrammet. 13 elever hade det som sitt förstahandsval.

- Det är synd att inte fler vill läsa programmet eftersom det finns en otroligt stor arbetsmarknad, säger Bitte Åström som berättar att restaurangeleverna kommer att läsa de gymnasiegemensamma ämnena tillsammans med naturbruksprogrammet så att de får ihop en fullstor klass.

De populäraste programmen efter det första antagningsbeskedet är natur- samhälls- bygg- och teknikprogrammen med drygt 40 förstahandssökande.

Läs även ledaren: Skolresultaten störtdyker.

Läs även: Få unga läser vidare.

Vad händer nu med gymnasieantagningarna?

13 maj: Sista dag för ändringsval.

1 juli: Slutgiltig antagning klar.

25 juli-31 augusti: Reservantagningsperiod.

Så många sökte till Bromangymnasiet

455 elever sökte ett program på Bromangymnasiet i första hand och 262 blev även intagna till sitt förstahandsval.

Totalt har preliminärt 332 elever blivit antagna till ett program på Bromangymnasiet.

Källa: Region Dalarna