Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Var tredje Bergsjöelev saknade behörighet

Var tredje elev i Bergsjöskolans avgångsklasser saknade behörighet till nya gymnasiet.

I årskurs 9 på Backens i Harmånger misslyckades var femte elev.

– Förskräckligt tycker säkert många kommuninvånare och det gör jag också. Men det är bra att siffrorna kom fram i dagsljuset. Vi måste ifrågasätta om vi gör rätt saker, kommenterar interpellanten Ove Wallberg, (FP), som begärde och på senaste kommunfullmäktigesammanträdet fick ett klarläggande från kommunstyrelsens ordförande Monica Olsson (S).

Totalt 117 elever gick ut från de dåvarande två högstadieskolorna i juni i år. 27 procent av dem kommer inte in på något nationellt program med sina nuvarande slutbetyg.

Monica Olsson betonar i sin redogörelse att kraven skärpts inför den nya läroplanen som togs i bruk nu i höst. Blivande gymnasielever måste vara godkända i fler ämnen än tidigare då kraven koncentrerades till kärnämnena matematik, svenska och engelska.

Detta är inte hela förklaringen enligt Monica Olsson. Som inte sticker under stol med att de faktiska betygsresultaten i just kärnämnena försämrats.

Elever som låg illa till ett stycke på höstterminen i nionde årskursen fick betygsvarningar. Individuella stödåtgärder skulle därefter sättas in.