Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Var smart – skippa scampi

Är du rädd om miljön? Vill du hjälpa fattiga människor på andra sidan jordklotet? Undvik jätteräkan! Du tycker kanske om att ta sushi, tapas eller thaimat? Då kan du mycket väl ha fått i dig en av världens största miljöbovar – jätteräkan.

Tropisk odlad jätteräka kallas också för tigerräka, scampi och gambas . De odlas i bassänger och för att göra plats för dessa bassänger så skövlar företagen livsviktig mangroveskog.  När skogen förstörs försvinner skyddet mellan land och hav, till exempel när en tsunami drar fram. Fiskar och skaldjur som lever i området försvinner eller dör. Lokalbefolkningen som tidigare kunde livnära sig på fisket lämnas utan försörjningsmöjligheter.

Miljontals fattiga människor är dessutom beroende av mangroven för att kunna få mat på borden. Räkorna hålls tätt i odlingarna, där sjukdomar frodas. Antibiotika och giftiga kemikalier används rutinmässigt på grund av sjukdomarna. Räkorna får antibiotika och doppas i giftiga kemikalier för att "tvättas". Där odlingarna anläggs omöjliggörs ofta det lokala fisket. Räklarver fiskas oftast av kvinnor och barn som vadar i vattnet flera timmar per dag, och riskerar att drabbas av hudåkommor, missfall och andra sjukdomar.

Efter bara några år går det inte att odla jätteräkor på samma plats på grund av alla miljögifter som använts och sen släppts ut. När vattnet sedan släpps ut förstörs miljön runtomkring.  Då flyttar räkodlingarna vidare.  Kvar lämnas lokalbefolkningen i en totalt havererad miljö och utan möjlighet att kunna försörja sig . Så hur gör du – tänker du fortsätta äta scampi? 

Eller väljer du kanske något av de skaldjur och fiskar som är lite smartare att äta som till exempel miljömärkta nordhavsräkor, burfångade havskräftor, odlade blåmusslor, pilgrimsmusslor, hummer, kungskrabba, odlade ostron. 

Pia Svedén

Naturskyddsföreningens Handla Miljövänligt nätverk

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel