Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Var med och nominera: Nu vänder vi blickarna mot Hälsinglands fulaste hus!

Artikel 2 av 2
Vår stad: Norrtälje
Visa alla artiklar

Rådhuset i Söderhamn röstades fram som Hälsinglands vackraste hus. Nu kommer en ny tävling: vilken byggnad är fulast i Hälsingland?

Resultatet i kulturredaktionens tävling om Hälsinglands vackraste hus kan tolkas som en käftsmäll mot den svenska arkitektkåren.

Inte ett enda hus byggt efter 1912 klarade sig till slutomgången, och bara ett fåtal hus byggda under resten av 1900-talet fanns med bland de nominerade.

Nu är det dags att vända på steken och se vilket hus som har svårast att charma er läsare.

Men varför ska vi nu vara så negativa att vi vill peka ut ett särskilt hus som det fulaste i Hälsingland?

Jo, för att fulheten också är relevant. Vad är det som väcker det inre missnöjet, vad är det vi vänder bort blicken från när vi vandrar genom en ort?

Varför finns det en grupp som Arkitekturupproret, som vänder sig mot att så mycket av det nybyggda fortfarande präglas av likriktning i modernismens skugga? Varför uppfattas vissa hus som själlösa, tråkiga, kanske till och med hotfulla, när andra upplevs som inbjudande och tilltalande?

Kultursidans krönikör Lars Anders Johansson har i ett par texter tagit upp just det faktum att vi har svårt för det moderna när det kommer till hus. Det är intressant att arkitektkåren ofta beskylls för att driva en hård, elitistisk ideologi i sitt skapande samtidigt som det visat sig att de själva gärna bor i gamla hus.

Arkitekterna i sin tur påpekar att sådana hus som faller vanligt folk i smaken, exempelvis byggnader från förra sekelskiftet, egentligen bara är pastischer på tidigare storslagna arkitekturepoker i historien. I stället föreslås fler fyrkantiga lådor med mycket glas.

Många av nomineringarna som kom in till tävlingen om vackraste huset framstod som självklara. Att Rådhuset och Ulrika Eleonora kyrka i Söderhamn är älskade byggnader kom inte som en överraskning, inte heller de gamla trähusen, som Öjevillan i Edsbyn eller Tröneska gården i Hudiksvall.

Men finns det något hus som överlägset kan tatueras med orden Hälsinglands fulaste hus? Se dig omkring där du bor. Vilken byggnad vill du nominera?

Skicka din nominering till mig på christina.busck@mittmedia.se. Fem eller sex kandidater väljs ut till slutomgången, som sker via en omröstning på helahalsingland.se.

Senast lunch torsdagen den 3 november vill vi ha ditt förslag!