Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Var klimatsmart – välj skogen

Klimatfrågan förtjänar en topplacering på den politiska agendan supervalåret 2014. FN:s klimatpanel, IPCC, har under våren presenterat en ny klimatrapport. Rapporten, som arbetats fram av flera hundra forskare från hela världen, handlar om hur vi kan motverka klimatförändringarna.

Vi skogsägare är beredda att bidra genom att aktivt och hållbart bruka våra skogar så att de ger hög tillväxt och därmed högt koldioxidupptag. I kombination med att ersätta fossila och resurskrävande råvaror med förnybar träråvara ger det bästa klimatnytta.

Rapporten tar upp återbeskogning, minskad avskogning och hållbart skogsbruk som globalt viktiga klimatåtgärder ur ett skogligt perspektiv. Någon avskogning har vi inte i vårt land. Sverige var bland de första att för mer än 100 år sedan införa lagstadgad återväxtplikt efter avverkning. Vi har också goda möjligheter att öka skogstillväxten genom förbättrad skogsföryngring, förädlade plantor, god skogsvård och andra produktionshöjande åtgärder.

Den avverkade skogen kan vi använda för att ersätta fossila och resurskrävande råvaror och på så sätt får vi störst klimatnytta. Allt som görs av olja går att göra av träets gröna kolatomer. Inom kemin baserad på skogsråvara finns ännu många nya klimatsmarta produkter att utveckla. Skogsråvarans kretslopp är ett nollsummespel till skillnad från fossila råvaror som ökar mängden koldioxid i atmosfären. Ytterligare klimatnytta kan vi skapa genom ökat träbyggande som innebär långsiktiga kolsänkor.

IPCC-rapporten tar upp energiförsörjningen som den största utmaningen för klimatet. Nu vill vi se handlingskraftiga politiker som vågar skapa goda och långsiktiga förutsättningar för en positiv utveckling av skogsnäringen. Med långsiktiga politiska spelregler vågar investerarna satsa och forskningsresultat kan omvandlas till innovation och produktion. Och när den svarta kolatomen byts mot den gröna läggs grunden för ett hållbart samhälle med minsta möjliga klimatbelastning.

Sven Erik Hammar

ordförande LRF Skogsägarna

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel