Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var inte så rädd för väljarna

/

Valrörelsens katt och råtta lek om vem som först skulle presentera sitt valmanifest är över. Igår presenterades – Jobbmanifestet.
Alliansens fyra partiledare verkade uppsluppna, men samlade. Det var en fyrklöver i medvind som mötte ett enormt pressuppbåd. Men intresset för att presentera något som sticker ut är svalt.

Annons

Valrörelsen går i rädslans tecken. Rädslan för att skrämma någon väljare är större än möjligheten att värva någon. Det har satt sina spår.

Titeln på dokumentet avslöjar Moderaternas ambition. Och innehållet visar att alla partier vill ha en del av kakan. Manifestet innehåller alltifrån stora satsningar på lärlingsutbildningar, för att få bukt med ungdomsarbetslösheten till större avdrag för de som hyr ut en privatbostad. Det skapar knappast några nya jobba men är en viktig fråga för Kristdemokraterna.

Kommer då skattesänkningarna bli 100 miljoner kronor nästa mandatperiod som Socialdemokraterna påstått?

Nästa år blir det skattesänkningar till pensionärerna för 3 miljarder. Och en satsning på skolan och vården på 10 miljarder.

Lite besvikna måste de rödgröna allt ha blivit. För på eftermiddagen igår samlade de till moteld och presenterade en satsning på barnomsorgen på 12 miljarder "istället för skattesänkningarna". De läste kanske inte eller hann inte skriva om pressmeddelandet.

Alliansens valmanifest innehåller inga stora löften.

Snarare är ambitionen för inkomstskattesänkningarna i lägsta laget.

Det blir ett femte jobbskatteavdrag, om ekonomin tillåter. Och en höjning av brytpunkten som gör att färre får betala statlig skatt. Också det en skattesänkning. Men mycket måttlig med tanke på att Sverige fortfarande ligger i topp vad gäller skattetryck.

Några nyheter fanns också i manifestet. Bra nyheter. I det finstilta.

Kristdemokraterna har fått igenom kravet på avdrag för gåvor till vissa ideella organisationer. Det är ett bra krav som kan betyda mycket för framförallt välgörenhetsorganisationer. Det kommer att inrättas en Norrlandsfond för att stötta investeringar. Och en halv miljard extra till svensk idrott. Telia, Nordea och SBAB ska säljas under mandatperioden. Maud Olofsson (C) berättade också att det inte blir någon höjning av bensinskatterna.

Vad saknas då? En sänkning av arbetsgivaravgiften. Och en diskussion om turordningsreglerna saknas jättemycket i manifestet.

Där är de tre mindre partierna överens. Men Moderaterna är mot. Den som vill se en förändring av turordningsreglerna under nästa mandatperiod ska rösta på något av de mindre partierna i regeringen. De behöver bli starkare. Det visade gårdagens presentation.

Och alla partier behöver bli mindre rädda. Väljarna är inte farliga. Ökade inkomster i hushållens plånböcker är en möjlighet till fler väljare, inte ett hot. De röstar på visioner och förändring. Det visade inte minst förra valrörelsen. Och det gick ju bra.

Mer läsning

Annons