Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Var finns politiker med råg i ryggen?

Det finns likheter och skillnader mellan företags- och politikerledarskap och relaterade tjänstemän, konstaterar Bo von Scheele.

En likhet är att när man mer eller mindre missköter sitt ledarskap och får sparken så lindras det av en ofta välgödd fallskärm, till skillnad från oss andra. En tydlig, uppenbarligen accepterad klasskillnad.

En annan skillnad är att företagens aktieägare kräver kompetent ledarskap eftersom företaget annars går i konkurs, alltmedan vi väljare (aktieägare) uppenbarligen står med mössan i handen och bockar och niger inför maktutövare valda av oss.

Ett exempel: Till skillnad från företag kan politiska makthavare genom höjd skatt spara pengar genom "effektiviserande" åtgärder som att minska antalet personer som utför det verkliga arbetet. Vilka är i då de verkliga förlorarna? Vi väljande "aktieägare"?

Ska vi stillsamt acceptera eller ska vi förena oss i upp till kamp mot demokratins inre fiender, inkompetens och nepotism?

Var finns politiker med råg i ryggen som vågar ta strid inom sitt eget parti med risk för att frysas ut partipolitiskt?

Även om ovan troligen för mångas tankar till Region Gävleborgs lednings märkliga sociokulturella beteenden så avser jag även i hög grad det som sker på riksnivå.

Bo von Scheele

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel