Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Vår dröm är att öppna fler små hälsocentraler"

Doktorama är ett av de privata företag som öppnat egna hälsocentraler sedan hälsovalet infördes för fyra år sedan. I dag driver Söderhamnsföretaget länets två mest populära hälsocentraler och vill expandera utanför kommungränsen.
– Till årsskiftet öppnar vi förhoppningsvis en mottagning i Hudiksvall, säger Doktoramas vd Robert Hill.

Företaget driver Oxtorgets hälsocentral och Söderhamnsfjärdens hälsocentral i Söderhamn. Hälsocentralerna har under de senaste tre åren fått de bästa omdömena i länet i Sveriges Kommuner och Landstings patientenkäter.

– Mycket beror det nog på att vi som jobbar här trivs tillsammans och att vi vill bo och arbeta här i Söderhamn. Vi är små mottagningar där patienterna lär känna personalen bra allt från vår vaktmästare till sjuksköterskorna och läkarna. Jag har arbetat länge inom primärvården och min erfarenhet är att små hälsocentraler är de som fungerar bäst. Att ha ett industriellt tänk i primärvården är inte lyckat, här vill patienterna ha den där personliga kontakten, säger Robert Hill.

För drygt ett år sedan försökte Doktorama öppna en hälsocentral för upp till 6000 patienter i Hudiksvall, men hittade då varken lämplig lokal eller tillräckligt bra arbetslag. Nu görs ett nytt försök.

– Vår dröm är att öppna flera små hälsocentraler. Inne i Hudiksvall finns det två stora hälsocentraler och vi vet att det är efterfrågan på en till, det finns de som vill arbeta hos oss och de som vill bli våra patienter. Vår plan är att skicka in en ansökan till hälsovalskontoret i midsommar och förhoppningsvis kan vi öppna till årsskiftet, säger Robert Hill.

Redan 1994 startade läkaren Per Ahlström en egen familjeläkarmottagning i Söderhamn och hade ett vårdavtal med landstinget. När hälsovalet infördes blev Oxtorgets hälsocentral så populär att han tillsammans med kompanjoner bildade Doktorama och öppnade Söderhamnsfjärdens hälsocentral för att kunna ta emot alla sina patienter.

Det var då Robert Hill rekryterades som vd för bolaget. Han hade tidigare arbetat som projektledare för Hälsoval Gävleborg. Nu fyra år senare är har han en splittrad bild av vad valfrihetsreformen inneburit för primärvården i Gävleborg.

– Jag hade aldrig kunnat föreställa mig att primärvården inte skulle få någon uppräkning under de här åren. Primärvården har tillräcklig med resurser för att klara sitt uppdrag just nu, men kommer behöva mer för att utveckla verksamheterna vidare och rekrytera fler läkare till länet, säger Robert Hill.

Han tycker att landstinget utnyttjar sin ställning som finansiär och håller sina egna hälsocentraler under armarna.

– Att landstingets egna verksamheter gick med förlust första åren är begripligt eftersom de först då utsattes för konkurrens. Men nu när de förra året gick 30 miljoner kronor back, skrevs förlusten bara av. Det kan inte vara riktigt att landstinget öppnar nya hälsocentraler för då får skattebetalarna betala extra för den expansionen. Det känns inte rättvist, säger Robert Hill.

Samtidig påpekar han att Gävleborg är det norrlandslän som bäst bejakat utvecklingen. Vårdanalys rapport visar att primärvården stagnerat i Norrland medan det blivit en hälsocentralsbom i tillväxtregioner som exempelvis Stockholm eller Jönköpings län.

– Men Gävleborg hör ändå till de län som fått flest nya hälsocentraler. I många andra norrlandslän har vårdvalssystemen byggts för att göra det svårt för privata vårdföretag, ett bra exempel på det är Dalarna där det är oerhört svårt att etablera sig. Ibland hör man uttrycket "Röda Gävleborg", men då tror jag faktiskt inte att man har bilden riktigt klart för sig. I vårt län har det funnits flera privata vårdgivare under de senaste 20 åren och i dag är Gävleborg ett av de län som har mest sjukvård som utförs av privata vårdgivare, säger Robert Hill.