Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Var anhållen för uppmärksammade mordbränder – nu vill han ha ersättning av staten

En man i 50-årsåldern var förra hösten misstänkt för fem mordbränder utanför Mora. Mannen har även figurerat i utredningar av bränder i Voxnabruk. Men utredningarna lades ned och nu vill mannen ha ersättning av staten.

Mellan juli och oktober 2015 brann det sju gånger i trakterna kring Venjan utanför Mora. Bland annat brann dansbanan Venjansparken. Bränderna var anlagda och oron var stor på orten.

Läs mer: Dansbana brann ner till grunden – polisen misstänker mordbrand

Den fjärde oktober 2015 anhölls en man i 50-årsåldern som misstänkt för mordbrand. Tre dagar senare släpptes han på fri fot och i april i år lades förundersökningen ned.

– Jag kan inte bevisa att det är den person som satt anhållen som har begått brottet, säger åklagare Johan Knies.

När bränderna inträffade fanns det flera vittnen som förhördes av polisen.

– Men det fanns inga direkta vittnesuppgifter. Det var vittnen som hade sett att det hade brunnit, men inte varför.

Inte heller den tekniska bevisningen räckte till. I några av fallen gick det att bevisa att bränderna var anlagda, men inte av vem.

– Det känns aldrig bra att behöva lägga ned en utredning, men det är svårt när man inte kommer längre. Det finns ingen anledning att ha den vilande. Det är en del av min vardag att göra så här. Det kommer nya utredningar och vi får lägga resurserna på dem i stället, säger Johan Knies.

Mannen figurerade även i utredningar om bränder i Voxnabruk under åren 2011 till 2013. Det handlade om en skogsbrand och bränder i vindskydd, båthus och flera fritidshus. Bland annat förhördes mannen som vittne för att han larmade SOS om en av bränderna. Även då lades utredningarna ned i brist på bevis.

Läs mer: Misstänkt pyroman i Dalarna har utretts för bränder i Voxnabruk

Under den period då bränderna inträffade i Voxnabruk var det många som riktade sina misstankar mannen i 50-årsåldern.

– Det pratades väldigt mycket och alla misstänkte honom, för han var alltid på plats när det hände. Men man vågade inte säga något, för det fanns inga bevis mot honom, sa en av byns omkring 600 invånare i en intervju hösten 2015.

Nu har mannen sökt ersättning på drygt 1 600 kronor från Justitiekanslern för de tre dagarna som han varit frihetsberövad för ett brott som han inte åtalades för.

Läs mer: Ulf Åsgård om mordbränderna i Venjan: "Låter som äkta pyromani"