Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Väpnat rån mot Handelsbanken i Järvsö – rånarna på fri fot

Polisen har avslutat de aktiva sökinsatserna efter de två män som med vapnen misstänks ha rånat Handelsbanken i Järvsö på onsdagsmorgonen. Sista spåret efter förövarna som befinner sig på fri fot är en övergiven bil i Hybo.

Det var på onsdagseftermiddagen som polisens presstalesperson Mikael Hedström berättade att den särskilda insatsen hade avslutats. Det innebär att polisen slutar med sin aktiva jakt efter förövarna.

– Man bedömer det som att gärningsmännen har försvunnit. Man har inte koll på vilket fordon de färdas i och de kan ha tagit sig en längre bit ifrån platsen, säger Mikael Hedström.

– Om något händer får man sätta in sökning igen.

Det sista spåret efter förövarna är en övergiven röd Volvo som hittades i Hybotrakten öster om Järvsö. Bilen som är anmäld stulen misstänks ha varit rånarnas flyktbil.

Den bilen ska alltså männen ha använt efter det att de slagit till mot Handelsbanken i Järvsö på onsdagsmorgonen. När personalen anlände till arbetsplatsen klockan 9 på morgonen väntade två maskerade män på dem. Männen ska ha använt en stulen bil som murbräcka för att forcera dörren och vittnen på plats säger att de hört en smäll, uppger polisen.

Männen var beväpnade med något som såg ut som handeldvapen. De tvingade till sig en mindre summa pengar, enligt polis på plats.

Inga personer skadades i rånet, men de tre personerna i personalen som fanns inne i banken under rånet var chockade och fick stöd på plats. Något våld ska inte ha utövats.

– Det var hotelser. Inga skott avlossades och jag har inga uppgifter om handgemäng, säger polisens presstalesperson Mikael Hedström.

Se även: Hon bor granne med rånade banken: "Känns väldigt obehagligt"

Inledningsvis fanns det uppgifter som sa att tjuvarna ska ha lämnat banken springandes i riktning mot järnvägsspåret, österut från banken i Järvsö. Men det verkar i nuläget som att polisen tror att rånarna lämnade brottsplatsen i en röd Volvo. Bilen anmäldes stulen i Sundsvall i slutet av förra året och polisen ska ha hittat bilen övergiven i Hybotrakten öster om Järvsö. Polisen har säkrat spår från bilen.

Den röda Volvon är alltså en annan bil än den som tjuvarna ska ha använt för att forcera dörren. Det kvarlämnade fordonet, en röd sedan, stals i Stockholm i början av januari.

Eftersom det var vapen inblandade rubriceras brottet som grovt rån och poliser från hela länet är inkopplade i jakten på de två männen som befinner sig på fri fot.

– Vi har de resurser vi behöver för tillfället. Däremot har vi inte fått någon helikopter, eftersom det inte fanns någon sådan att tillgå, säger polisens presstalesperson Mikael Hedström.

Se även: Polisen om det väpnade rånet: "Rånarna lämnade stulen bil"

I Järvsö hade polisinsatsen lugnat ner sig redan vid 12.30-tiden. Flera poliser fanns då fortfarande på plats och skulle genomföra intervjuer med närboende.

– Vi väntar på tekniker som ska säkra platsen och så genomför vi intervjuer med närboende, säger Andreas Bergström som gärna vill att folk hör av sig till polisen om de sett något de som kan vara av intresse.

Den ene mannen ska vara omkring 190 centimeter lång och talade med brytning. Den andre uppges vara 175-185 centimeter lång och talade med en Stockholmsdialekt.

Båda männen döljde sina ansikten med någon typ av mörka halsdukar. Männen bar mörka kläder.

Polisen önskar få in tips om de misstänkta gärningsmännen via telefonnumret 114 14 alternativt 112.

Hur arbetar ni vidare?

– Vi arbetar med inre spaning, med att söka upp allmänheten i området. Brottsplatsen är avspärrad och tekniker ska gå igenom platsen. Vi kan även behöva komplettera med ytterligare förhör med personalen under dagen, säger Mikael Hedström.

Ingen av de närboende som helahälsingaland.se talade med hade sett eller hört något av det som hände. En kvinna som bor precis granne med banken förstod att något hade hänt först när polisen kom.

– Jag har inte hört eller sett något men jag såg att det stod en polisbil utanför, säger hon.

Hur känns det nu?

– Det känns inget vidare, säger hon.

Trots att förövarna fortfarande är på fri fot menar Andreas Bergström, polisens ansvariga på plats, att det inte finns något skäl för allmänheten att vara oroliga i nuläget.