Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vanvårdade kor omhändertogs

Efter en anmälan från Delsbo slakteri i måndags gjorde länsstyrelsen en oanmäld inspektion på en gård i Söderhamns kommun. Resultatet blev att 36 vanvårdade djur hämtades på torsdagen.

Av länsstyrelsens inspektionsrapport framgår att en ungtjur låg i djurstallet oförmögen att resa sig. Djuret var magert och delvis hårlöst på rygg och bakdel. Djuret avlivades av tillkallad veterinär.

De övriga djuren visade också att de vanvårdats. Många gick i en djup gödselsörja och var hårlösa på stora delar av kroppen. Flera av djuren var mycket magra. Ett antal djur hölls som utegångsdjur utan tillgång till ligghall. Samtliga djur saknade tillgång till vatten. Många av djuren var också kraftigt nedsmutsade med gödselpansar på sidorna av låren och på ryggen.

Andra djur uppvisade brännskador som ett resultat av at de varit kraftigt nedsmutsade.

Ur djurskyddssynpunkt ansåg veterinären att miljön var oacceptabel.

Länsstyrelsen gjorde i det läget bedömningen att djuren måste hämtas.

– Djurägaren har vid upprepade tillfällen varit föremål för ingripanden sedan 1999. Vid två tillfällen har förelägganen utfärdats. Mot den bakgrunden har vi gjort bedömningen att han inte kommer att rätta sig nu heller, säger Erik Lennemalm, enhetschef på länsveterinärenheten.

På tisdagen togs beslutet om att djuren skulle hämtas från gården med hjälp av polis.

Så på torsdag morgon anlände polis till gården och djuren lastades på bilar och kördes till en uppställningsplats. Där ska de nu stå under en vecka, den tid som djurägaren har på sig att överklaga beslutet om att omhänderta hans djur.

– Dessbättre är den här typen av vanvård inte vanlig. I det här fallet har djurägaren kontrollerats vid ett flertal tillfällen där myndigheten påpekat att bristerna måste åtgärdas.

– Uppenbarligen har det inte haft någon inverkan. För att djuren inte ska utsättas för fortsatt lidande tog vi beslutet att omhänderta djuren omedelbart.

Vad som händer med de omhändertagna djuren kommer länsstyrelsen att besluta vid en senare tidpunkt. Det kan då bli fråga om djuren säljs eller avlivas.