Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Väntat med fler negativa till euron

/

Svenska folket är återigen negativa till att införa euron som valuta. Det visar i varje fall en opinionsundersökning från Sifo som SVT-programmet Agenda presenterade i söndags. När Agenda för knappt ett år sedan, i april 2009, lät Sifo utföra samma mätning var en större andel för än emot. Nu tycks det ha svängt igen.

Annons

Man ska som alltid vara väldigt försiktig med att dra slutsatser av enskilda mätningar, inte minst när de inte har ett större underlag än 1 000 tillfrågade personer. Men det finns några ganska logiska förklaringar till varför det faktiskt kan förhålla sig så som opinionsmätningarna visar.

För ett år sedan var den globala finanskrisen påtaglig och det var inte helt tydligt åt vilket håll som saker och ting skulle utveckla sig. Det är inte så konstigt om man då börjar fundera över om inte Sverige borde ha en något stabilare valuta att luta sig emot än den svenska kronan. Svaret på frågan var självklart ja, men det var ju så dags att mitt i krisen komma till denna insikt.

Trots en "skvalpig" valuta klarade sig Sverige bra, till följd av sunda statsfinanser och en ansvarstagande regering. Och därmed är det kanske heller inte så konstigt att en del faller åter i sin skeptiska syn den gemensamma EU-valutan.

Än större påverkan på resultatet i den nyligen genomförda opinionsmätningen bär med stor sannolikhet utvecklingen i Grekland. Mätningen är gjord den 22 till 25 februari vilket betyder att frågorna har ställts mitt under pågående generalstrejk i Grekland med demonstrationer som slutade i kravaller. Det är inte precis den bästa reklam som euron kan få.

För att svenska folket ska få en varaktig positiv syn på att ersätta kronan med euron krävs i princip två saker. Dels att de svenska politiker som är för en anslutning visar detta och väljer att argumentera för ett införande av euron. Men det är än så länge alldeles för få som vill ta den debatten eftersom de fruktar att de har mer att förlora än att vinna på ett sådant agerande.

Den andra delen ligger utom påverkan för svenska politiker. Det handlar nämligen om hur de som redan i dag har euron som valuta agerar.

Mer läsning

Annons