Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Väntade vi oss något annat?

/

Krig är krig. Det handlar inte om ett normaltillstånd präglat av de regler och normer som utgör ramverket för ett fungerande civilsamhälle.

Annons

Krig raserar inte bara infrastruktur och civilsamhälle, det normaliserar dödandet.

Därför framstår också reaktionerna på den video som i måndags genom Wikileak blev offentlig och som bekräftats vara autentisk av källor inom Pentagon som märkliga. För hur tragisk den aktuella dödsskjutningen av 12 civila 2007 i Bagdad än är, handlar det trots allt om en händelse som utgör en normal del av ett krig.

Den aktuella händelsen har utretts och ingen klandrades för det inträffade. Vad som vid en ögonblicksbedömning från en helikopter i en krigssituation såg ut som vapen visade sig i själva verket vara kameraobjektiv, vilket ledde till att två fotografer anställda vid Reuters och ytterligare 10 civila sköts ner.

Men tydligen har vi högre förväntningar än så på krig. Tydligen tror vi att allt alltid går rätt till, att inga soldater dör av andra kulor än fiendens, att våldtäkt inte ingår som en självklar del av modern krigföring, att civila inte dödas av misstag.

Tyvärr ser det inte ut så. I de mest flagranta fallen av överträdelser och brott mot de mänskliga rättigheterna ställs också de skyldiga inför rätta och straffas för sina gärningar. Krig är inte laglöst tillstånd på pappret.

Vi har Genèvekonventionen som skall efterlevas för att upprätthålla någon form av anständighet även i krigssituationer.

Men krig är smutsiga. Krig dehumaniserar och gör det svårare att skilja på vad som är rätt och fel. Det finns en normaliseringsprocess vars resultat inte är fagert, som gör gränsdragningen mellan god och ond svår.

Intressant att notera rörande rapporteringen i svenska medier kring den nu offentliggjorda dokumentationen är särskilt Ekots kommentarer på nyhetsplats kring klippet:

"En så kallad incident, en av säkert tusentals under åren av amerikansk krigföring i Irak. Den är unikt för världen skildrad ur helikopterperspektiv, sedd genom kulsprutornas sikten, ljudmässigt illustrerad av radiokommunikationens cynism: ”fortsätt skjut”, ”där får de”, ”fortsätt skjut” på dem igen”, ”bra skjutet”."

"En av de obehagligare sekvenserna i den 17 minuter långa filmen visar hur en svårt sårad ur den första gruppen beskjutna försöker krypa undan och hur helikopterbesättningen iskallt väntar tills människor försöker undsätta den sårade och lyfta in honom i en minibuss innan de på nytt öppnar eld."

"Först senare noterar de att det som fortfarande rör sig inne i bilen är två barn."

Ekot bör se över sin nyhetsbevakning. För uppenbarligen ägnar sig deras reportrar åt opinionsjournalistik på nyhetsplats där egna åsikter och bedömningar vävs in i nyhetstext.

Vilket knappast kan klassas som seriöst. Vår naiva syn på krig åsido.

Jenny Wennberg

Arbetarbladet (s)

Mer läsning

Annons