Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vänta med nästa steg till valrörelsen

Det var inte precis några överraskande besked som statsminister Fredrik Reinfeldt levererade i sitt traditionella sommartal i Vaxholm i lördags.

Däremot konkretiserade Reinfeldt den moderata uppfattningen om ett fjärde steg i jobbskatteavdraget. Det är med totalt tio miljarder kronor som skatten bör sänkas, vilket för låg- och medelinkomsttagare innebär en skattereduktion på mellan 200-250 kronor i månaden.

Om detta också blir en del av nästa års statsbudget återstår att se. För även om Moderaternas uppfattning väger väldigt tungt så har budgetförhandlingarna, enligt statsministern, bara nått ungefär halvvägs.

Det är en helt riktig inställning från Moderaterna, och även regeringen, att fortsätta att sänka skatten på arbete. Precis som Reinfeldt påpekade i sitt tal så har vi höga skatter på sådant som vi vill begränsa – som exempelvis koldioxidutsläpp – och borde därför hålla nere skatterna på sådant vi vill främja – arbete. Tyvärr är Sverige i detta avseende fortfarande ett högskatteland, även om alliansregeringen håller på att förändra detta.

Det kloka i att redan i nästa års statsbudget genomföra ännu ett steg av jobbskatteavdraget kan däremot diskuteras. Ska ett sådant steg genomföras så ska det vara i åtminstone en sådan omfattning som statsminister Reinfeldt gav uttryck för i sommartalet. Effekten av ett fjärdesteg måste märkas i plånboken, annars är det till stora delar bortkastat. Därför är ett kompromissförslag på fem miljarder kronor inte särskilt bra.

Men tio miljarder kronor är mycket pengar, och "äter" vid ett genomförande upp en stor del av det utrymme för åtgärder som finansminister Anders Borg menar finns i budgeten.

Och det finns andra åtgärder som är mer angelägna än ett fjärde steg i jobbskatteavdraget. Exempelvis en sänkning av arbetsgivaravgiften, som enligt finansdepartementets beräkningar skulle resultera i fler nya jobb än ett fjärde jobbskatteavdragssteg. Trots att en sänkning av arbetsgivaravgiften med en procentenhet inte reducerar utrymmet i budgeten lika mycket.

Därför vore det klokare om regeringen väntade ett år med det fjärde steget. Det skulle i så fall bli en viktig del i nästa års valrörelse, och därmed kontrastera ordentligt mot den rödgröna oppositionens ekonomiska politik.

För det är rejäla skattehöjningar som väntar om de rödgröna kommer till makten. Får Vänsterpartiet bestämma rör det sig för en normalinkomsttagare om en skattehöjning på åtminstone 1 500 kronor i månaden. Det kommer att svida ordentligt i plånboken med de rödgröna i en eventuell regeringsställning.

Men så har också alliansregeringen en annan syn på skattebetalarnas pengar än vad den rödgröna oppositionen. Socialdemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Thomas Östros tycker exempelvis att Moderaternas nya skattesänkningsförslag är ett slöseri med statens resurser. Han verkar inte för ett ögonblick reflektera över att det är just skattebetalarna som förser staten med dess resurser.

Att låta skattebetalarna få behålla mer av sina intjänade pengar kan därför inte betraktas som ett slöseri. Endast om man anser att alla pengar egentligen är statens, men man låter medborgarna behålla några av dem, går det att resonera som Östros.

Därför vore det välkommet om skattefrågan blev ett viktigt inslag i nästa års valrörelse. Där löften om ytterligare skattesänkningar ställs emot hot om kraftfulla skattehöjningar. Mer pengar i plånboken kontra mindre.

Helt enkelt ett val mellan om man vill ha ett större eller mindre självbestämmande.