Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vänstersväng ner i diket

Centerpartiet i Ljusdals kommun är berett axla ansvaret att leda kommunen tillbaka på rätt spår, om vi får väljarnas förtroende i valet 2014.

Efter valet 2010 gjorde S, V och SRD en rejäl vänstersväng, som de själva uttryckte det då. Vänstersvängen ledde raka vägen i diket.

I dag, nästan fyra år senare, kan vi konstatera att projektet blev ett stort politiskt haveri. Knappast någonting i politiken har fungerat. Kommunens politiska kultur har utvecklats till ett varnande exempel i länet, från att tidigare ha varit ett föredöme. Till och med riksmedia har uppmärksammat Ljusdalspolitiken på ett mycket negativt sätt, (Aftonbladet).

Innevarande mandatperiod präglas av en mängd avhopp. Knappt ett år efter vänsterstyrets tillträde hoppade SRD av den bildade majoriteten och gick i opposition (intressant är att de ändå behöll sina maktpositioner – ansvar utan ansvar!), tjänstemän slutade på löpande band, bland andra kommunchef och skolchef.

Den politiska miljön under perioden präglas av personpåhopp, tjafs, en polisanmälan om sextrakasserier och en rad märkliga uttalanden och ställningstaganden. Samarbete, styrning och ledning har varit nästan obefintligt. Fokus har lagts på personliga motsättningar och ständiga positioneringar, i stället för på de viktiga framtidsfrågorna, vilket är förödande för kommunen.

Slutligen hoppar kommunstyrelsens ordförande/ kommunalrådet (S) av nio månader före valet, anmärkningsvärt i sig, men väljer att ändå sitta kvar i kommunstyrelsen. Långvariga interna personmotsättningar inom S-partiet i Ljusdal ligger nära till hands som förklaring.

Sammantaget har allt detta inneburit försvinnande lite av samförstånd och därmed konkreta resultat. Kommunen och dess innevånare far direkt illa av denna undermåliga styrning och ledning. Fyra år av vanstyre eller oprofessionellt politiskt ledarskap om man så vill, har snart gått till ända.

En upprepning av detta nästa mandatperiod måste med alla tillgängliga medel förhindras. Det kommer att krävas mycket av gott politiskt ledarskap för att återupprätta förtroendet för politikerna i Ljusdal. Det är inget quick fix, ska sägas, men absolut nödvändigt. Det är möjligt endast om tillräckligt många vill ha en förändring. Centerpartiet i Ljusdal har goda förutsättningar för att tillsammans med andra goda politiska krafter leda kommunen på rätt väg efter valet 2014.

Björn Brink, kretsordförande

Helena Brink, gruppledare

Centerpartiet i Ljusdals kommun

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel