Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vänsterpartiet vill ta över

Socialdemokraterna i kommunen är passiva och initiativlösa. Det anser Vänsterpartiet som har tröttnat och i dag annonserar att man vill ta över taktpinnen i det politiska arbetet.

Det var bitvis hård kritik som Vänsterpartiet hade att lufta när man kallade till en presskonferens på torsdagen.

– Styrningen fungerar inte längre, vi ser att Socialdemokraterna inte tar några som helst initiativ i det politiska arbetet och det finns en tystnad från partiets sida, säger Yvonne Oscarsson (V), kommunstyrelsens vice ordförande.

Bland annat är det hanteringen av budget som vänstern är kritiska mot: i dagarna visade det sig att det finns ett underskott på 25 miljoner kronor i utbildningsnämnden och omsorgsnämnden.

– Jag uppfattar det som att det inte kommit några direktiv alls från nämndsordföranden eller kommunstyrelsens ordförande i den här frågan, säger hon.

Som en del av kommunstyrelsens presidium, anser Yvonne Oscarsson att det på senare tid blivit hon och Lars Molin (M), som hållit i taktpinnen i det dagliga politiska arbetet. Den tredje delen i konstellationen, kommunstyrelsens ordförande Leif Persson (S) anser hon sakna det initiativ som krävs.

– Jag han är passiv. Vi kan ju ha möten i flera timmar och han är bara tyst, det går inte. Men det här handlar inte om att hänga Leif, han är ny och har kanske inte fått de instruktioner och det stöd som han behöver för sin roll som ordförande.

Anser ni att han borde avgå?

– Det har vi inte pratat om och vi lägger inte fram något sådant krav. Men när det blir såhär att politiken är passiv så måste vi i vårt parti visa att det inte är vårt fel, utan att vi kan ta ledningen och styra, säger Kenneth Forssell, ordförande för Vänsterpartiet i Ljusdal, som också närvarade vid pressinformationen.

Nu vill Vänsterpartiet ta ett tydligt kliv framåt, och "aktivt leda presidiet", som de uttrycker det.

– Ja vi kommer att ta så mycket plats och så mycket initiativ som det går, vi vill visa att vi kan styra och leda kommunen, säger Yvonne Oscarsson.

Valet närmar sig nu, ni tror inte att det här kan uppfattas som att ni bara fiskar röster?

– Nej det handlar inte om det. Men att vi tar ansvar nu betyder ju självklart att vi kommer att göra det efter valet också.