Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vänstern glömmer den egna mardrömmen

Stig Henriksson (V) drömmer ordentligt.

Medan Vänsterpartiet i Hudiksvall bjudit in artisten och komikern Jesper Odelberg att första maj-tala, valde Bollnäsvänstern att ha en i sanning kommunalt stark man som sin huvudperson. Kommunalrådet från Fagersta, Stig Henriksson, och hans Vänsterparti fick i förra valet 55,6 procent av rösterna vilket till och med var en nedgång från föregående val. Är då skatterna där högst i landet, och allt sker i offentlig regi? Nej, Henriksson har flera år i rad sänkt skatten, och har till exempel konstaterat att man inte kan finansiera offentliga jobb med offentliga jobb.

Henriksson är en känd, och omtyckt, pragmatiker som även gått hem i borgerliga kretsar. Henrikssons åtminstone initialt öppna attityd för valfrihet inom hemtjänsten (även om Fagersta efter tre år tidigare i våras skrotade Lagen om valfrihet), och tidigare nämnda skattesänkningar har förstås bidragit till den breda populariteten. Fagersta har dessutom friskolor, något som kommunalrådet först motsatte sig men sedan ansåg var en tillgång för kommunen. Henriksson har också talat om de positiva effekterna av friskolan på kommunens egna skolor när det gäller att använda resurserna effektivt och att hålla ordning på ekonomin.

Och visst var han på sitt sätt pragmatisk även i sitt tal. I jämförelse med S-talaren Wanja Lundby-Wedin höll han en god ton talet genom. Gång på gång poängterades det att Vänsterpartiet inte på något sätt enbart är ett parti för drömmare, utan ett parti för praktiskt arbete med politisk förändring, både i Sverige och i Europa.

Valmånaden maj är här, och Henriksson sa sig genom sitt parti vilja motverka den mardröm som högerextremismen i Europa utgör. Men kring de vänsterextrema partier som man samarbetar med i Europaparlamentet är det tyst. Både danska och finska systerpartierna har valt att lämna GUE/NGL, som partigruppen som Vänsterpartiet ingår heter. Flera av partierna där står nämligen fast vid kommunismen och förespråkar revolution. Kommunismen, som på något sätt lyckats övertyga så många människor att den vill alla väl, men att det bara gick lite snett i Sovjet, Kina, och Nordkorea... 1,5 miljarder människor lever även i dag i kommunistiska diktaturer. Hur många tiotals miljoner människor som förlorat livet på grund av kommunismen genom åren är svårt att exakt säga. Men bland GUE/NGL-medlemmarna finns till exempel grekiska KKE som fortfarande har hammaren och skäran kvar som symbol och portugiserna i PCP som bygger på leninismen som grund.

Det är till att drömma ordentligt om man anser att dessa tokvänstergrupperingar man gladeligen samarbetar med i EU inte är en mardröm i sig.

Läs även Lisa Magnussons ledare om Socialdemokraternas Wanja Lundby-Wedins tal,