Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vanskötseln gav djurförbud

Djurförbud för den ägare som vanskötte tretton katterna.

Redan i augusti 2010 kunde länsstyrelsen konstatera brister i utrymmen, där mannens då fyra katter vistades. Kattlådorna var inte rengjorda och deras matskålar var smutsiga av gammalt foder. Djuren var dessutom väldigt skygga.

Vid den tidpunkten hjälpte länsstyrelsen mannen med att avliva vissa av katterna, för att uppnå en rimlig nivå på antalet.

Knappt ett år senare, i juni i år, fick länsstyrelsen in anonyma anmälningar om stora brister i mannens katthållning. Efter en oanmäld inspektion i hans enrumslägenhet, konstaterades att antalet katter ökat till tretton stycken. De var skygga, rädda och tunna i hullet. I lägenheten fanns stora mängder avföring och urin från katterna.

– Djurhållaren uppgav sig inte ha råd att köpa foder till katterna eller låta avliva dem, skriver Lars Bondeson, chef för länsstyrelsens länsveterinärenhet.

Efter inspektionen omhändertog länsstyrelsen omedelbart samtliga katter. En tid senare avlivades de vanvårdade djuren.

Nu meddelar länsstyrelsen att den tidigare kattägaren beläggs med djurförbud. Beslutet innefattar både egna och andras sällskapsdjur.

– Han har allvarligt försummat tillsynen och vården av sina katter och därmed utsatt dem för lidande, skriver Lars Bondeson.