Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vansinne att folkomrösta om förbifart Stockholm!

/

God morgon Ljusdal! Stopp! Stockholmarna ska, vid en eventuell röd/grön valseger, få folkomrösta om den två mil långa förbifarten utanför Stockholm. Stockholmarna ska få folkomrösta!

Annons

Direkt kände jag hur det brände till i elakhetssjälen. Det är väl för glödhetah-vete inte stockholmarna som ska folkomrösta om vi andra ska kunna ta oss förbi Stockholm på ett människovärdigt sätt även om en del ska finansieras via höjd trängselskatt. Förbifart Stockholm är en nationell angelägenhet och ska beslutas av beslutsamma politiker inte via en folkomröstning.

Att Socialdemokraterna tvingas hoppa i säng med Vänsterpartiet och Miljöpartiet för att bli ett realistiskt regeringsalternativ känns inte som något stabilt förhållande, inte minst när det gäller infrastruktur.

Visst, kollektivtrafiken måste byggas ut och förbättras i Stockholm. Dagens situation är kaotisk och ohållbar.

Men den planerade förbifarten från Häggvik i norr till Kungens kurva i söder har inte så mycket med kollektivtrafiken i Stockholm att göra. Den påverkar i första hand alla som inte vill in till Stockholm. Alla som inte är ute och dagspendlar, alla som inte ska till och från sitt dagliga jobb. Den påverkar oss som bara vill förbi på ett rationellt sätt.

Det är en riksangelägenhet och ska också betraktas som en sådan, inte som ett politiskt slagträ framkallat av valtaktiska politiker. Det kan tyckas märkligt att en vän av demokrati inte vill ha folkomröstning i en sådan kontroversiell fråga som två mil tunnel förbi Stockholm.

Just i den här typen av ärenden fungerar inte folkomröstningar. De som ska rösta äger inte hela frågan.

Att bara bygga tunneln löser väldigt få problem för stockholmarna eftersom det är få som pendlar från söder om Kungens kurva till norr om Häggvik. Man kommer alltså även i fortsättningen att sitta i sina bilar på Essingeleden och E4:an mellan Norrtull och Kista. Kollektivtrafiken måste naturligtvis bli bättre.

Men för oss andra som kan ta oss ner till Jönköping på drygt sex timmar, om det inte vore för 1,5-timmesproppen Stockholm, är det viktigt att slippa pendeltrafiken – vi vill förbi!

Såg en affisch för något år sedan där man kunde läsa: Det finns två länder i Europa som inte har förbifarter kring sin huvudstad, det ena är Albanien….

Vet inte om det stämmer men jag tror gärna det.

Att stockholmarna inte ska folkomrösta är lika självklart som att hudikborna inte skulle folkomrösta om ny sträckning av E4:an när det begav sig. Att de röd/gröna gör en stockholmsaffär av ett av landet största infrastrukturproblem är i sig ett problem och skickar tyvärr signaler om att en framtida röd/grön regering kommer att präglas av kompromisser och velighet.

Tror inte att den här valtaktiken är speciellt lyckosam, folkomröstningstaktiken alltså, den skapar snarare ett politikerförakt än den stärker demokratin. Även om det kan tyckas vara en skitfråga för oss i Ljusdal bör Fru S göra klart för sina riksrepresentanter att förbifart Stockholm ska ses ur ett nationellt perspektiv, inte ett ur ett lokalt valfläskperspektiv.

Mikael Sagström

Journalist, företagare Järvsö

Mer läsning

Annons