Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vänortsrondell döps till Söderhamn

Söderhamns polska vänort Szczecinek har döpt sin senaste rondell till Söderhamn.

Men kommunledningen kan inte komma på den pampiga invigningsceremonin.

Söderhamns polska vänort Szczecinek har uppkallat en av sina senaste rondeller efter vår kommun. Den heter Rondo Söderhamn. Ordagrant översatt Rondellen Söderhamn.

Samtidigt har de byggt två andra rondeller som döpts efter deras nederländska vänort Bergen op Zoom och deras tyska vänort Neustrelitz.

26 september har Szczecineks ledning planerat en pampig invigningsceremoni. Ett glädjefyllt firande med internationella inslag, enligt Konrad Czaczyk, talesman för Szczecineks borgmästare. De överväger också musik.

- Vi ville göra den här gesten för att sätta fokus på att relationerna med våra vänorter är väldigt viktiga, säger Konrad Czaczyk.

Szczecinek har bjudit in delegationer från alla de tre städerna till rondellinvigningen. Men Söderhamns kommunalråd Sven-Erik Lindestam (S) har tackat nej. Kommunfullmäktige sammanträder den dagen.

- Framförhållningen var aningen kort. Deras brev kom förra torsdagen. Men det är en inbjudan att ta på allvar, säger Sven-Erik Lindestam.

Även delegationen från nederländerna har anmält förhinder. Därför funderar polackerna på att hitta ett nytt datum.

Söderhamn kommer troligen inte att göra gentjänsten att döpa en rondell till Szczecinek, tror kommunalrådet Sven-Erik Lindestam (S).

- Det är ju inte det svenska sättet att göra saker på. Forsbackabron heter ju så bara för att den ligger i Forsbacka. Vi uppkallar oftast inte efter städer eller personer som man gör utomlands. Men man vet aldrig, säger Sven-Erik Lindestam.