Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vanligare att åtals väcks mot unga

Polisanmälningar bland unga mellan 15 och 18 år har inte blivit fler – men åklagarna har blivit hårdare i sina bedömningar och fler åtal väcks, enligt ungdomspolisen Mattias Fredlund.

Annons

Ibland kommer polisanmälningar i stim. I synnerhet efter helger då det har druckits en hel del alkohol och sedan blivit bråk. Sedan har anmälningarna dragits tillbaka.

– Vi tycker inte om att folk kommer med polisanmälningar i tid och otid, säger Mattias Fredlund.

Att åklagarna har blivit hårdare och driver fler ärenden där unga mellan 15 och 18 år inblandade till domstol än tidigare har sina fördelar, tycker han.

– Det ska inte vara så enkelt att springa till polisen och tro att allt löser sig, säger Mattias Fredlund.

En polisanmälan bör tas på allvar och man måste veta vad ett åtal kan leda till.

Samtidigt finns det händelser som kunde redas ut på en annan nivå, tycker Mattias Fredlund.

– Då kan vi ägna oss åt allvarligare saker, säger Mattias Fredlund.

Frågan är hur mycket de unga inser vilka konsekvenser det kan bli om ett bråk hamnar i tingsrätten.

– Vi har informationsdagar där vi tillsammans med polisen berättar om hur rättssystemet fungerar och vad en placering i belastningsregistret kan innebära, säger Mats Pettersson, fältassistent.

Han tror inte att det hjälper alla gånger.

Medling och rådslag i grupper där man sitter öga mot öga och får hjälp med att reda ut händelsen är alltid bättre, tycker han. Ett handslag, en ursäkt och ett löfte om att "ge fan i varandra" räcker långt.

– Det har jag erfarenhet av och ungdomarna kan vara osams även fortsättningsvis. Men det blir inga fler bråk, säger Mats Pettersson.