Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vängsbo får fiber

Den som kör genom byn Vängsbo, öster om Edsbyn, ser en rad skyltar efter vägen. Fiber till folket står det på skyltarna. Nio gårdar är på väg att via Helsinge Net få fiberkabel nergrävd. På tisdagen hade grävmaskinen som jobbar på NCC:s uppdrag hunnit till Nygårds.

Gårdens Erika och Andreas Eriksson och lille Erik passade på att gå utanför grinden och titta på, när grävskopan letade sig ner i vägen.

– Det här får man inte missa. Vi har haft mycket fel på telefonlinjen och en av tjänsterna via fibern är telefon, säger Andreas Eriksson.

– Vi känner att vi följa med tekniken och in i framtiden, säger Erika Eriksson.

Det är Håkan Olpers i byn som tog kontakt med Helsinge Net, efter att ha läst om projektet Fiber till byn som sker med hjälp av EU:s Mål 2-program.

– Det började med att vi hade problem med den fasta telefonin. Innan Helsinge Net hade informationsmöte i grannbyn Långhed tog jag kontakt med dom och hörde mig för om möjligheterna för Vängsbo. Jag fick 10 lappar, intresseanmälningar, som skulle bli påskrivna. Jag var sedan till nio gårdar och fick först åtta ja och ett nej och på den vägen är det, säger Håkan Olpers.

I första skedet finns det tre tjänster att välja på telefon, tv och internet. Håkan kommer nog att välja alla tre tjänsterna.