Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vändning krävs för cityhandeln

Handlingsplanen som ska lyfta den lokala handeln presenteras i början av april. Medan arbetet pågått har det glesnat i butiksleden, i centrala Söderhamn.

Guldsmedsbutiken GSK: konkurs. Klädbutiken Fanny Mode: konkurs. Heminredningsbutiken Hjerterum avvecklad. Klädbutiken RC Collection: avvecklad.

Klädbutiken Therese Mode är på väg att avvecklas, efter drygt 30 år. Den 31 juli är sista dagen:

- Jag orkar inte jobba sex dagar i veckan längre. Jag är ensam i butiken, det går inte att ha en deltidsanställd ens. Det är för lite folk och för lite handel i Söderhamn, säger Elisabeth Eriksson, som inte haft semester de senaste 20 åren.

Hon tycker om den sociala biten, med kundkontakter, och hoppas att någon ny tar över butiken:

- Vad ska det bli av stan? Snart säljs det bara ungdomskläder här, säger hon.

Tomma butikslokaler, skyltar om utförsäljning och realisation har blivit en vanlig syn längs gågatan. Hos konkursade Fanny fanns ett tiotal kunder direkt efter öppnandet, på onsdagen.

- Det är jättetråkigt. Men det är tuffa tider i hela världen. Men handeln är viktig och vi ska vända det här, säger näringslivskonsult Anette Cowlin, Söderhamns kommun.

Hon är i slutfasen med sammanställningen av arbetet med Handlingsprogram för utvecklingssatsning handel: Huh.

- Den ska bollas lite, sen lämnas till kommunstyrelsen. Den 3 april ska vi ha ett möte med fastighetsägarna och presentera resultatet, säger Anette Cowlin.

Hon har i sitt arbete låtit 100 söderhamnare svara på vad de anser saknas i varuutbudet, det vill säga vad man åker till andra kommuner för att handla:

- 50 procent av klädinköpen görs utanför Söderhamn. De som svarat vill ha hit kedjor. Man saknar också butiker för hemutrustning: möbler, heminredning, bygg och järn, säger Anette Cowlin.

Reser in till Söderhamn och handlar gör man hos butiker som ÖB, Dollar Store, med flera.

Anette Cowlin har tagit hjälp av ett proffs för att hitta receptet för en ljusnande framtid för handeln:

- Vi har anlitat en konsult med upparbetade kontakter, som ska hjälpa oss med etableringsarbetet inom handeln.

• En stötesten har varit att lokalerna vid gågatan inte lämpar sig för större kedjor?

- Det finns aktörer som vill in, men inte hittar rätt lokaler. De som är lediga är inte lämpliga. Med lite rotation bland de befintliga hyresgästerna skulle man frigöra för nya aktörer, säger Johan Ohlsson, centrumutvecklare i Söderhamn sedan sex år tillbaka.

Numera är han i Söderhamn ett par dagar i veckan. När han ser tillbaka på den tid som gått anser han att det kunde ha varit värre:

- Centrumhandeln i Söderhamn kunde ha varit mycket hårdare drabbad om Cityföreningen inte agerat. Vi har genomfört ett hundratal aktiviteter i stan och varit drivande i "inputten" mot kommunen. Det är stora förändringar på gång, men det behövs investeringar och en långsiktig, strukturell förändring, säger Johan Ohlsson.

Till sist:

- Vill söderhamnarna ha en levande stad måste man handla i de lokala butikerna. I dag hamnar 233 miljoner kronor utanför kommungränsen, säger han.