Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vänder trenden men ingen massvandring

Jag undrar om han tänkte på vad han sade. Jag tänker på hur orden föll när Vänsterpartiets nyvalde partiledare Jonas Sjöstedt skulle tacka sin företrädare Lars Ohly.

Annons

Sjöstedt tackade Ohly för det trogna och hängivna arbete som han utfört. Och för att han lagt en god grund för att ge Vänsterpartiet möjligheter att växa och bli större.

Fattas bara!

För ett parti som vid senaste valet bara fick fem och en halv procent är naturligtvis förutsättningarna att växa alldeles lysande.

Under Lars Ohlys ledning har partiet förlorat en tredjedel av sina väljare! Snacka om att skapa goda förutsättningar för tillväxt för den som tar över.

Jag tror inte man kan skylla hela raset på Ohly. Någonstans handlar det också om att socialismen har dödsryckningar.

Fattas bara!

"Att vara socialist innebär för mig att vilja att vårt lands rikedomar ska ägas och förvaltas av oss, folket. Att ansvaret för skolor, sjukhus, äldrevård ska bäras av oss, folket, och att ingen ska kunna profitera på andras behov. Jag anser således även att bankerna ska ägas av oss, liksom alla stora industrier och kommunikationer. Att vi, folket, borde ha tagit hand om Saab anser jag vara en självklarhet. Det har vi råd med. Energiproduktionen ska också vara i folkets ägo och behöver inte vara vinstdrivande. Och så vidare."

Orden är inte Jonas Sjöstedts, utan skådespelaren Sven Wollters i DN Kultur i tisdags.

Men Sjöstedt säger sig också vara socialist. Liksom de övriga kamraterna i Vänsterpartiet.

Banker, industrier, skog och stora företag ska ägas av folket. Men vilka är folket? Staten? Partiet? En majoritet, om än aldrig så liten?

Folket borde äga och driva Saab trots att det gått med miljardförluster i över 20 år. Det har vi råd med menar socialisten Wollter. Som om industrijobb skulle vara någon filantropisk verksamhet som ska kosta pengar snarare än ge ett överskott.

Och vad innebär förbudet att profitera på andras behov? Är det inte precis vad en lärare, sjuksköterska eller läkare gör när de tar betalt för att undervisa eller vårda andra människor?

Nu ska Jonas Sjöstedt få Vänsterpartiet att växa. Förmodligen kommer han att vända trenden. Inte på grund av att flera helt plötsligt blivit socialister. Snarare för att han framstår som en sympatisk person.

Men någon massvandring vänsterut lär det knappast bli. För glädjande nog är det en liten andel av väljarna som känner igen sig i den socialistiska världsbilden.

Mer läsning

Annons