Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vandaliseringen av Brotorget fortsätter

/

Igår morse var en grävmaskin på plats för att gräva en grop på Brotorget, som ska utgöra byggstart för en galleriabyggnad som aldrig kommer att byggas.

Annons

Hänger ni med?

Det är inte så lätt att göra det i alla turer som varit kring Brotorget.

Men eftersom det danska företaget Sjaelsös köp av Brotroget går tillbaka till kommunen om inte byggstart gjorts före årets utgång, anlitade Sjaelsö Bollnäsföretaget Ängabyggen AB för att gräva en grop som markerar byggstart.

Byggstart för vadå? Sjaelsö tänker ju inte bygga någon galleria.

I stället är Ängabyggen intresserat av att bygga ett kombinerat affärs- och hyreshus på sex våningar. Kanske därför som företaget sätter sitt goda anseende på spel och villigt ställer upp på den fortsatta förvirrade vandaliseringen av Brotorget.

Men kommunen har inte godkänt Ängabyggens nya byggplaner, så gropen kan knappast betraktas som en byggstart för detta bygge.

Dessutom är kommunens tjänstemän ytterst tveksamma till om man över huvud taget kan betrakta en liten grop som en byggstart. Inte ens om man fyller den med betong.

Allt är alltså upplagt för en lång och segsliten tvist om vad som är en byggstart, om vad som ska byggas, om vem som ska bygga – och om det över huvud taget blir en byggnad på torget.

Eller om torget får bli torg igen.

Kommunfullmäktige har uppmanat de politiska partierna att genomföra en snabb medborgardialog.

Men vad hjälper det när kommunledningen målat in sig i ett hörn. Eller fallit i en grop.

Somliga politiker skyller på att bygget fördröjdes av en överklagan och på att förutsättningarna försvårades av lågkonjunktur och finanskris.

Kan så vara.

Men en affärsplan, som inte håller för ett överklagande eller klarar av en lågkonjunktur och nya villkor, kan knappast betraktas som särskilt gedigen.

Nu måste kommunledningen se till att köpet går tillbaka, och skaffa sig "rådighet över torget" som det heter. Sedan måste man göra en omstart.

Men några sådana planer verkar inte kommunledningen ha just nu.

Strax före jul konstaterade kommunchef Leopold Stoltz att "Nu sitter vi stilla i båten". Kanske i rädsla för att kantra.

Men i stället för att passivt sitta stilla i båten och ta det hela med ro, borde kommunledningen ro av alla krafter för att reda upp situationen. Även om allt fler Bollnäsbor börjar tvivla på förmågan.

Ljusnans ledarsida var från början positiv till en galleria som skulle stärka centrumhandeln. Men när det inte gått att ragga företagare som är intresserade av att etablera sig i Bollnäs centrum, måste man tänka om.

Det hade gått lättare att göra det om inte kommunen själv hade vandaliserat torget alldeles i onödan.

Den stora vandaliseringen inleddes nämligen när kommunen snabbt som tusan rev upp beläggningen, sågade ned träden, röjde bort Snoddasreliefen och fontänen, rev utescenen och flyttade restaurangen.

Det är obegripligt att kommunen rev torget långt innan Sjaelsö hade klart med tillräckligt många intresserade hyresgäster för att dra igång bygget. Att rensa torget skulle man kunnat göra på en vecka.

Nu förvandlades torget till en öken. Alldeles i onödan.

Och igår gjordes ett symboliskt vattenhål i denna öken.

Men något friskt vatten hittade man förstås inte.

Det mesta verkar bara unket kring Brotorget just nu.

 

 

Mer läsning

Annons