Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vandalisering kan aldrig accepteras!

God morgon Ljusdal! Vandalisering och förstörelse tycks vara ordentligt på modet – igen! Trenden, eller vad man ska kalla det, kommer med jämna mellanrum. Vet egentligen inte om man kan dra likhetstecken mellan tuffa tider och ökad vandalisering.
Men just nu är det, känns det i alla fall som, ovanligt mycket skit som utspelas nattetid i kommunen.

En ganska lugn inledning på en ledare som ska ta upp ett gammalt klassiskt ämne – det meningslösa våldet, på döda och levande ting. Hyfsat sansat, men egentligen är jag störtförbannad, riktigt konservativt ”jaga-och-lås-in-slöddret-förbannad”. Jag ser och hör hur jag låter.

Endimensionellt och enkelspårigt kommer jag snart i denna ledare att kräva polisiär jakt på vandalerna som gick loss på Ljusdals Folkpark. Jag kommer snart att kräva extra ordinära insatser från samhället för att dessa brottslingar ska gripas, åtalas och dömas (om de har åldern inne...).

Snart kommer jag även att påstå att det inte kan vara speciellt svårt att finna de skyldiga eftersom jag, precis som de flesta andra småborgerliga och lönnfeta gubbar runt femtio, tror att det är unga brottslingar som behöver en styv lina att visa upp sig på, som är skyldiga. När så är fallet ligger det i själva affärsidén att omgivningen ska veta vilka hårdingarna är som vågat hoppa på en hel folkpark...

Jag kommer snart att påstå att vi, samhället, skulle må bra av om några av alla dessa meningslösa vandaliseringar renderade i ett rättsligt efterspel. Jag ska nog också snart påstå att jag tycker att polisen ska lägga mer kraft än brukligt på att försöka spåra tuffingarna som gav sig på Folkparken. Skulle inte förvåna mig om jag snart påstår att det finns ett brett folkligt stöd för eventuella extra kostnader som flyttas från hastighetskontrollen (jodå, jag vet att det är både skilda avdelningar och skilda plånböcker) till det här ytterst viktiga polisarbetet.

Om vi slentrianmässigt låter vandaliserings- och andra ”har-inget-vettigare-att-göra”-brott slinka förbi polis- och rättssystemet kommer vårt samhälle att förändras till det sämre. Sakta men säkert börjar vi fungera protektionistiskt och egoistiskt.

Redan nu byggs det så kallade livstilsboenden (invigs ett i Malmö om några veckor) även i Sverige. Områden som skapas i syfte att bli som samhällen i samhället. Nästa steg i dessa områden är bevakning med staket och murar. I stället för att sätta ner foten och visa att vi inte accepterar den här typen av meningslöst våld är risken stor att många väljer att bygga in sig i säkra kokonger och avskärmar sig därmed från det öppna samhället.

Nu säger jag det rent ut; spåra, grip, åtala/lämna över till socialförvaltningen och döm/vårda de skyldiga till förstörelsen i Ljusdals Folkpark! Inte i första hand för att brottet i sig är så grovt utan för att visa att beteendet inte accepteras. Den här typen av meningslös förstörelse sätter olustiga spår i många medborgare och då lindrar det att veta att polisen gör vad de kan för att finna de skyldiga.