Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Valresultatet kan dröja flera veckor

North Carolina är en av de så kallade vågmästarstaterna här i USA. Republikanerna är förstås övertygade om att utmanaren Mitt Romney tar hem staten. Lika övertygade om motsatsen är de som kampanjar för president Barack Obama.

Annons

Men när man pratar med kampanjarbetarna kan de ändå inte dölja osäkerheten och ovissheten. Det enda säkra man kan säga om presidentvalet i morgon är att det blir kamp ända in i kaklet.

Det kan bli så att den av kandidaterna som får flest röster ändå inte blir vald till president.

Hur är det möjligt? Jo, väljarna röstar inte fram en president, utan de 538 elektorer som i sin tur väljer president. Den som vinner 270 eller fler elektorer blir alltså president.

Varje delstat har ett visst antal elektorer beroende på folkmängden. Och vinnaren plockar hem alla elektorsröster i staten. (Utom i två små stater).

Därför är det så viktigt att ta hem folkrika stater där det står och väger mellan republikaner och demokrater, som exempelvis Florida med 29 elektorsröster eller Ohio med 18. Stater med få invånare har färre elektorer. Exempelvis har Vermont och Alaska bara tre elektorsröster var.

De flesta minns kanske dramatiken som utspelades mellan George W Bush och Al Gore år 2000. Det mesta pekade mot Al Gore under valnatten. Jag minns att jag skrev en ledare på det temat, men när jag vaknade upp tidigt på morgonen stod Bush som vinnare. Lyckligtvis gjorde tidsskillnaden att jag hann skriva en ny ledare innan den publicerades i Sverige.

Men allt var inte klart med detta. Det blev långa diskussioner om rösträkning och om giltiga och ogiltiga röster i nyckelstaten Florida. Till slut satte Högsta Domstolen punkt för nya rösträkningar. Bush hade vunnit med 537 röster i Florida. Av 6,1 miljoner avlagda röster!

Gore fick flest röster av folket i hela nationen. Men han vann ändå inte, eftersom Busch fick 271 elektorsröster mot Gores 266. Det har bara hänt tre gånger tidigare. Långt tillbaka på 1800-talet.

Ingen vill att det ska hända igen i morgon. Men det är fullt möjligt.

Om vi inte har ett valresultat på valnatten kommer det att dröja flera veckor, som Steve Brooks, professor vid The University of Akron, Ohio, uttryckte det.

Om jag ändå ska tippa sätter jag en slant på Barack Obama. Men jag har haft fel förr….

Mer läsning

Annons