Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vallviks bruk om lutolyckan: ”Det här ska inte få hända”

Polisen har upprättat en anmälan om vållande till kroppsskada efter att en man skadats av frätande grönlut. Samtidigt har Vallviks bruk startat en utredning av olyckan.

Tidigt på tisdagsmorgonen skadades en man i 50-årsåldern allvarligt på Vallviks bruk.

Mannen jobbade med att bila bort betong i botten av en tömd och avställd cistern, men han klev ner i ett rör i botten så att grönlut rann in i ena stöveln.

Han jobbade tillsammans med åtminstone två personer till när olyckan inträffade. De hjälpte mannen och spolade bort den frätande kemikalien innan de larmade om olyckan, vilket är helt enligt rutinerna, enligt produktionschef Sofia Strandvall.

Hon ser allvarligt på olyckan som drabbade en entreprenör som är van att jobba på fabriken.

Läs också: Vallviks bruk till domstol efter dödsolycka – anställd klämdes ihjäl

– Det här ska inte få hända, vi försöker minska riskerna. Det görs alltid riskanalyser, men nu har det här så nyligen hänt att vi inte hunnit så långt i utredningen, säger hon.

Företaget har kontaktat brukets säkerhetschef Stefan Almén som håller i utredningen från arbetstagarnas sida. Företaget har också en dialog med skyddsombuden.

Polisen har under morgonen varit på platsen och en anmälan är gjord till Arbetsmiljöverket, enligt Sofia Strandvall.

Så sent som i början av februari inträffade en annan olycka med grönlut på Vallviks bruk. Den gången fick en man grönlut i ansiktet.

Läs också: Arbetsplatsolycka på Vallviks bruk: Fick frätande grönlut i ögonen och ansiktet

– Jag ser inget samband mellan olyckorna, inte med den information jag har nu, säger Sofia Strandvall.

Kommer ni att se över rutinerna nu?

– Först måste vi göra en utredning, sen får vi se om det finns förändringar eller åtgärder att utföra.

Det här är andra olyckan på kort tid, är det en farlig arbetsplats?

– Det finns risker i och med att det är mycket kemikalier, men jag skulle inte säga att den är farlig, men att det finns risker att ta hänsyn till och de jobbar vi med.

Går det att bygga bort dem?

– Det är en frätande kemikalie som vi måste ha i vår process, vi jobbar med riskanalyser för att minimera riskerna vid den här typen av arbete.

Vad gör ni för att det inte ska hända igen?

– Just i det här fallet får utredningen visa om specifika åtgärder måste göras, men där är vi inte än. Övergripande jobbar vi med säkerhet, vi har haft två olyckor nu med grönlut. Polisen har gjort en anmälan och vi utreder internt.