Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vallstakyrkan firar hundra år

På lördag är det öppet hus i Vallstakyrkan. Då visas bilder och dokument från hundra år av aktiviteter i kyrkan, och Tore Svedlund guidar besökande.

Annons

Den fjortonde februari 1909 tog missionsförsamlingen i Vallsta beslut om att bygga ett missionshus där Hovs bönhus stod. Erik Persson Långmors ritade missionshuset och höll i bygget.

Tore Svedlund, som ursprungligen är från Vallsta, har lyckats hitta en rad fotografier och andra dokument som berättar om Vallstakyrkan. Dessa visas i kyrkan i samband med lördagens öppna hus.

Vallstakyrkan har byggts om och byggts ut i omgångar. 1909 (då det gamla bönhuset för övrigt byggdes in i det nya missionshuset) fick missionshuset formen av en korskyrka med sidoställt trapptorn. Huset inrymde bland annat en stor sal med tresidig läktare, höga fönster, en liten sal samt kök.

På de fotografier som nu ställs ut kan man se första gruppbilden i kyrkan, Vallstasångare 1925, bibelskolor från flera år, friluftsmöten och mycket, mycket annat. Och så blir det musik från en cd med Eric Parsons från Australien, barnbarnsbarn till Erik Persson.