Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vallens gård vill utöka

Vallens gård i Ljusdal har sedan 2010 utökat sin verksamhet från cirka 370 mjölkkor till dagens dryga 600 stycken. Nu ansöker företaget om att få köpa ytterligare mark för att säkerhetsställa en framtida expansion.

Annons

Jan-Erik Hansson, ägare till Vallens gård i Ljusdal, planerar för en utbyggnad och har till kommunen ansökt om att få köpa ytterligare mark. Tidigare har delar av marken inom samma område köpts av gården.

Enligt ansökan finns en önskan om att få förvärva en del av tomten Ljusdals-Vik 3:13 som i dagsläget värderas som skog- och åkermark.

– Det handlar om cirka 20 till 30 hektar som vi skulle vilja köpa, säger Jan-Erik Hansson.

Företaget vill genom detta kunna uppföra en väganslutning till riksväg 84, anlägga nya betesmarker samt i framtiden bygga en biogasanläggning.

– Vägen vill vi göra för att avlasta den nuvarande utfarten och slippa köra bland de andra boendena, men där måste även trafikverket ta beslut. Vad gäller övriga marken så finns det lag- och leveranskrav på att det finns tillräckligt med bete för djuren, säger han.

I dagsläget består djurhållningen av drygt 600 mjölkkor, vilket betyder att den mark som företaget i dag äger räcker till. Men enligt Jan-Erik Hansson hoppas företaget på att kunna expandera ytterligare i framtiden och behöver då mer mark.

– Även om vi inte skulle expandera är det bra att ha extra markareal, men vi har en ambition om att bli större. Trots att vi är stora i dag så är det ett företag som inte kommer att stanna av i utvecklingen. Det är en tuff vardag inom lantbruket och för att säkerhetsställa lönsamheten måste vi rationalisera hela tiden.

Ännu har kommunen inte fattat något beslut om Vallens gård får köpa maken. Dock hoppas Jan-Erik Hansson på ett ja från kommunens sida.

– Jag tror inte att de har börjat rita upp marken ännu, men för oss är det av betydande vikt att få köpa arealen för att säkerhetsställa en framtida expansion.