Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Välkomnar parlamentets beslut

För bara några veckor sedan skakades Europa av ytterligare två terrorattentat, skriver två liberaler, som ”vill öka resurserna till åklagarväsendet för att lagföra de återvändare som begått övergrepp och krigsförbrytelser”.

32 personer dödades och över 300 skadades i bombdåden vid Bryssels flygplats och på tunnelbanestationen Maelbeek, som ligger nära Europaparlamentet, EU-kommissionen och Ministerrådet i Bryssel. En svensk medborgare sitter häktad i Belgien för inblandning i dåden.

Koordinerade terrorattentat, där terroristerna slår till med fruktansvärda resultat mot flera nyckelplatser samtidigt i en stad, är något som vi kommer att få se mer av i framtiden om ingenting görs.

I Europaparlamentet arbetar vi liberaler sedan länge på bred front för att bekämpa terrorism på EU-nivå. Gång på gång ser vi hur terroristerna rör sig fritt över nationsgränserna inom Schengenområdet, samtidigt som polisen fortfarande inte har befogenheter att agera på motsvarande sätt.

Därför krävs ett mycket tätare samarbete mellan Europas länder mot terrorism och annan grov gränsöverskridande brottslighet. Vi vill utveckla EU:s polissamarbete Europol till ett Europas FBI med kraftigt utbyggda resurser och befogenheter att driva operativt arbete. Det behövs också ett bättre utbyte av information, så att värdefull kunskap bättre tas tillvara.

Nyligen röstade Europaparlamentet igenom PNR-direktivet, som gör att uppgifter om vilka passagerare som flyger till eller från EU:s medlemsländer sparas och kan användas i brottsbekämpningen. Detta gör inte att hotet från terrorister och grova kriminella brottssyndikat försvinner, men det är ett av många verktyg som kan hjälpa de rättsvårdande myndigheterna att skydda EU:s medborgare och skapa trygghet. Direktivet innehåller också tydliga bestämmelser om integritetsskydd. Därför välkomnar vi att det nu har antagits av Europaparlamentet.

Samtidigt som PNR-direktivet röstades igenom, så beslöt röstade Europaparlamentet även för att skjuta till två miljoner euro till EU:s brottsbekämpande myndighet Europols avdelning för terrorismbekämpning så att den kan anställa fler medarbetare.

Men fler åtgärder behövs. EU:s medlemsländer har allt att vinna på att samarbeta för att skapa avradikaliseringsprogram, bland annat inriktade på jihadister som återvänder från terrorrörelser i Mellanöstern. Vi vill öka resurserna till åklagarväsendet för att lagföra de återvändare som begått övergrepp och krigsförbrytelser.

Terrorism är ett gränsöverskridande problem och därför behövs nu hållbara gränsöverskridande lösningar. Europasamarbetet är det viktigaste redskapet för internationellt samarbete för oss i Sverige. Vi är eniga om att Europas länder måste samarbeta mycket närmare för att skapa trygghet och säkerhet för oss medborgare.

Cecilia Wikström (L)

europaparlamentariker

Birgitta Ohlsson (L)

riksdagsledamot och utrikespolitisk talesperson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel