Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Välkomnar ny lagstiftning om ovårdade tomter och förfallna hus

Många reagerar på förfallna byggnader och ovårdade tomter i Nordanstigs kommun. Som en av remissinstanserna får kommunen nu uttala sig om Boverkets rapport till regeringen.

I nuläget finns ett 60-tal ärenden rörande ovårdade tomter/hus, samt mark som blivit soptippar och bilkyrkogårdar på Nordanstigs plan- och byggenhet. Bengt-Ola Olsson handlägger just dessa frågor och berättar att ett tiotal av ärendena rör "allmänt förfall", cirka 30 handlar om dåligt underhållna fastigheter och skrotbilar, ytterligare ett antal är "bilkyrkogårdar" där fordon och fordonsdelar utgör miljöfara.

Läs även om förre byggnadsinspektörens åsikt om tomterna.

– Några personer har faktiskt städat, så några gamla surdegar har avslutats. Men i år har cirka 15 ärenden tillkommit, säger Bengt-Ola Olsson.

Ett uppmärksammat ärende är det rosa sekelskifteshuset på Storgatan , där Rigahjälpen har sin second hand. Fastighetsägaren, som finns i Stockholm, förelades i våras att åtgärda brister, senast den sista oktober, men än så länge har inget hänt.

Sannolikt behandlas ärendet vid byggnadsnämndens första möte nästa år. Då kan det bli fråga om vitesföreläggande.

Christina Englund, stadsarkitekt välkomnar att Boverket på regeringens uppdrag nu sammanställt en rapport över läget, som ska ligga till grund för en eventuell ny lagstiftning.

– Byggnadsverk ska hållas i vårdat skick. Lagen talar om underhåll och varsamhet, om byggnadsverks tekniska egenskaper, bärighet, stadga, beständighet och säkerhet. En byggnad ska inte vara en fara för människor. Även tomter ska hållas i vårdat skick så att betydande olägenheter för omgivningen och trafiken inte ska uppkomma, och så finns ju miljölagstiftning som tillämpas när fordon kan läcka ut ämnen i naturen

Men alla fastighetsägare får inte förelägganden, trots massor av fallfärdiga hus i Nordanstig?

– Det beror litet på hur hus ligger. Det är mycket högre risk om hängrännor på ett hus i centralorten faller, än om en lada på en täkt rasar.

– Det är tidskrävande och snåriga ärenden, i många fall kommer vi ingen vart. Fastighetsägare kan ha hamnat i en besvärlig sits i livet. I bland dömer vi ut vite, men kommer inte vidare. Det behövs bättre verktyg för att få bukt med det här – vi skulle behöva få en ny lagstiftning på plats, ju förr desto bättre – även om jag inte har någon förhoppning om att det kommer att bli jättelätt.

Nordanstigs kommun, liksom Hudiksvall, är en av 97 remissinstanser. Senast 2 februari nästa år ska remissvar vara insänt.