Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Välkomna till samtiden!

/

”Vi har arbetat väldigt fördjupat med frågorna och kommit fram till slutsatsen att vi har problem i Sverige när kvinnor tjänar mindre än män, äger mindre än män och har färre chefspositioner än män. Här finns en stor potential.”

Annons

Orden ovan är Per Schlingmanns. Per Schlingmann är partisekreterare för Moderaterna och yttrade orden i Ekot, 21 januari 2010. Det skulle alltså dröja ända tills i år innan Moderaterna erkänner att det här med att kvinnor som kollektiv a) existerar och b) tillhör en diskriminerad majoritet av befolkningen.

Ja Moderaterna, Sverige har problem med jämställdheten och har haft det länge. Att Moderaterna inte lyckats konstatera detta förrän valåret 2010 är häpnadsväckande. Men så är det alltså. 2010 ägnar sig det borgerliga blockets borgerligaste parti fortfarande åt att försöka uppfinna hjulet. Och lyckas också till sist. Vilket förvisso är bättre än ingenting.

Men det är svårt att inte bli provocerad av det där tillkännagivandet. Att århundraden av diskriminering, av allt annat än lika villkor i vare sig det privata eller offentliga inte förrän nu erkänns av Moderaterna som ett problem. Att arbetet för jämställdhet uppenbarligen är så lågt prioriterat av Moderaterna att det i det närmsta kan klassas som icke-existerande. För så har det tyvärr varit under den gångna mandatperioden.

För att råda bot på delar av den för Moderaterna nyupptäckta bristen på jämställdhet lovar man nu dock att stifta lag mot inkvoteringen av män i styrelserummen. Om inte näringslivet på alldeles egen hand lyckas klämma in fler kvinnor i landets gubbklubbar före 2014. Det lär näringslivet inte lyckas med. Man har trots allt haft rätt lång tid på sig att åstadkomma just detta, men ingenting har hänt. Dessutom visar statistiken att jämställdheten i bolagsstyrelserna snarare har backat sedan den borgerliga regeringen tog över makten.

Torsdagens besked skall uppfattas som en viktig signal. Tydligen. Den signalen skickade dock även den Socialdemokratiska regeringen ut. Utan framgång. För det här handlar om ett område Sveriges företag visat sig vara oförmögna att hantera på egen hand. Det enda som kommer göra skillnad är en lagstiftning mot inkvoteringen av män i styrelserummen. Men den lagstiftningen är alltså inte Moderaterna redo att bistå oss med förrän 2014. Vilket innebär att vi med andra ord kan tacka partiet för absolut ingenting.

Att man till sist trots allt insett att det här med brist på jämställdhet är kontraproduktivt och ovärdigt ett modernt samhälle är däremot bara att gratulera till.

Och egentligen finns det väl bara en sak att säga till Moderaterna efter torsdagens besked; välkomna till samtiden.

Jenny Wennberg

Mer läsning

Annons