Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Välkomna extrapengar till Bollnäs och Ovanåkers kommuner

Regeringens nya förslag om extra bidrag till kommunerna, för att hantera ökade kostnaderna i samband med flyktingmottagandet välkomnas av kommunalråden i Bollnäs och Ovanåker.
– Ett jättebra förslag, säger Bollnäs kommunalråd Marie Centerwall (S).

Enligt förslaget ska Bollnäs kommun få 48,8 miljoner kronor (1 776 kronor per invånare) och Ovanåkers kommun 25,6 miljoner (2 142 kronor per invånare).

Läs även: Så många flyktingmiljoner kan Hälsingekommunerna få från staten

– Jag har precis fått ett mail om det här och har inte hunnit sätta mig in i hur vi ska kunna använda de här pengarna, men det känns väldigt välkommet, säger Marie Centerwall.

– Det är ju en extraordinär situation, fortsätter hon. I vår kommun har vi flera asylboenden, flera hem för ensamkommande flyktingbarn och också många flyktingar som fått eget boende. Vi är inte vana vid att ställa om för en sådan här situation och det här är ett jättebra förslag av regeringen, både för att kunna ta hand om de flyktingar vi redan tagit emot och för att kunna ta emot fler.

Läs även: Sverige inför gränskontroller för asylsökande

Ovanåkers kommunalråd, Yoomi Renström (S) är också mycket positiv till förslaget.

– Det är sällan det regnar manna från himlen på det här viset, säger hon.

Men hon tycker helt klart att pengarna behövs.

– Det är klart att den här situationen gör att vi har det besvärligt inom alla verksamheter som berörs, säger Yoomi Renström. Skola, vård och bostadssituation måste ställas om och allt har gått så fort.

Läs också: Äntligen belönas generösa kommuner

– Jag ser de här pengarna som en hjälp att ställa om vårt samhälle för en betydligt ökad befolkning, fortsätter hon. Och det är något vi inte är vana vid i den här landsändan, det är ett helt nytt tänk som vi inte har varit förberedda på.

Yommi Renström tycker också att det finns ytterligare en punkt i förslaget som är extra bra.

– Förutom de pengar som går till kommunerna innehåller förslaget en punkt där det ska gå ut pengar till föreningslivet, säger hon. Det är bra att deras arbete också uppmärksammas.