Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Välkommet besked hos bönderna

Beskedet att fusionen mellan Milko och Arla godkänts välkomnas av bönderna.
– Det här känns stabilt, nu kan vi titta framåt, säger Erik Johnsson som driver jordbruk i Jättendal.

Erik Johnsson driver tillsammans med sin bror Anders Johnsson sitt Norristuga lantbruk i Jättendal. De har drygt 140 djur, varav ungefär 50 stycken är mjölkande kor. Varannan dag levererar de 2 000 liter mjölk till Milko.

– När mjölkpriset sänktes med 40 öre per litern i somras försvann lite av arbetslusten. Men nu känns det mer hoppfullt, säger Erik Johnsson.

Ungefär 600 mjölkbönder hos Milko har väntat i drygt 4 månader på ett besked om vad som ska hända i framtiden. Dagens besked innebär att alla anställningar i Milko går över till Arla från och med den första november. Samma dag hämtar Arla för första gången mjölk hos alla Milkomedlemmar som ansökt om medlemskap i Arla. Beslutet berör mjölkbönder i främst Dalarna, Värmland, Jämtland och Hälsingland. I och med inträdet i Arla börjar Arlas avräkningspris gälla den första november och det är Arla som betalar ut det.

– Hade det blivit konkurs för Milko hade det varit kört, vi hade blivit utan pengar. Nu kommer alla få följa med till Arla, det här var det bästa som kunde ske i det här läget, säger Erik Johnsson.